12. června 2024 13:30
Komerční sdělení

Odhalte tajemství a krásu Malostranských mosteckých věží. Jaké pověsti se k nim váží?

Pražské věže nabízejí úchvatné výhledy na město z ptačí perspektivy. Pokud se rozhodnete procházku Prahou obohatit výstupem na některou z těchto věží, určitě nebudete litovat. Každá z nich má své kouzlo a nabízí jedinečné pohledy na historická náměstí, střechy domů, řeku Vltavu, mosty a nábřeží. V reportáži pořadu Prima Česko vás zavedeme na několik zajímavých věží, které rozhodně stojí za to navštívit.

Staroměstská mostecká věž patří k nejpůsobivějším gotickým stavbám na světě. Spolu s Karlovým mostem ji nechal vybudovat v polovině čtrnáctého století císař Karel IV. podle návrhu Petra Parléře. Brána do Starého Města byla koncipována i jako vítězný oblouk, kterým procházeli čeští králové na své korunovační cestě. „Ta věž sloužila k tomu, aby se hlídal vstup na most. Každý most, který se stavěl v té době, měl svoje opevnění a bránu, takže se na noc nebo v případě nějaké války zavíral,“ říká Martin Karlík, průvodce Prague City Tourism. Z ochozů věže je krásný výhled na Hradčany, Staré Město a Malou Stranu.

Staroměstská mostecká věž ukrývá i mnoho zajímavostí a symboliky. „Jednou z těch zajímavostí jsou třeba ledňáčci. Je jich tady celkem pět a je to taková hra pro každého, kdo jde okolo, že je musí najít. Legenda říká, že jenom spravedlivý člověk uvidí všech pět najednou,“ vypráví průvodce Martin Karlík v pořadu Prima Česko. Součástí výzdoby věže je i řada erbů měst, která spadala do českého království a panovník tak dával na odiv, jak bohaté jeho království je.

Za jedinečným výhledem musí na ochoz návštěvníci vystoupat po 138 schodech. Stojí to ale za to. Poté se vám naskytne úchvatný pohled a Prahu máte jako na dlani. Kromě výhledu na vrcholu věže můžete obdivovat ještě dobové dřevěné krovy. „Pocházejí ze čtrnáctého století, kdy se věž stavěla, a jsou to třetí nejstarší krovy v Praze, hned po kostele ve Slivenci a svaté Anny, což je ta známá Pražská křižovatka,“ říká zkušený průvodce Prague City Tourism.

Clo za chůzi po Karlově mostě

Součástí Karlova mostu není zdaleka jen Staroměstská mostecká věž. Malostranské části mostu dominují hned dvě věže, které nabízejí kouzelné výhledy na Prahu. „Ty věže sloužily jednak k obraně  mostu a také se tady vybíraly peníze. Platilo se jakési clo například za sůl a další zboží, které se převáželo přes most. Byla to vlastně forma placení mýtného,“ komentuje Martin Karlík.

Clo se na Karlově mostě platilo až do roku 1784. V té době se spojila čtyři města do jedné velké Prahy. Zajímavý je ale fakt, že za chůzi a samotné přejítí mostu museli lidé platit poplatek až do začátku devatenáctého století.

Mostecké věže jsou součástí multifunkční turistické karty Prague Visitor Pass. „Funguje tak, že si ji zájemce může koupit na dobu 48, 72 nebo 120 hodin a s ní si Prahu užít naplno. Karta mu otevírá přístup na více než 60 akceptačních míst jako jsou památky, galerie, zahrnuje i dopravu po Praze, prohlídku s průvodcem, ale třeba i netradiční zážitky jako jsou hokejové zápasy,“ říká PR specialistka Prague City Tourism Barbora Scherf. Prague Visitor Pass lze zakoupit v každém z  turistických informačních center, na webu nebo v mobilní aplikaci. Ke kartě dostanete i přehlednou tištěnou mapu s kompletním seznamem zážitků, která vám zajistí snadnou orientaci po městě. Zároveň můžete využít elektronického průvodce v mobilní aplikaci.

Tipy na další zajímavé výhledy v Praze

Petřínská rozhledna: Nejvyšší a nejmladší pražská věž, která se tyčí na vrchu Petřín. Byla postavena jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže během Jubilejní výstavy v roce 1891. Z ochozu máte na dohled celou Prahu.

Svatomikulášská městská zvonice: Nachází se na Malé Straně poblíž kostela sv. Mikuláše. Můžete si prohlédnout byt věžníka a unikátní černou kuchyni.

Astronomická věž Klementina: V barokní Astronomické věži na Klementinu můžete obdivovat nejen výhled na Staré Město, ale také astronomické přístroje a krásnou barokní knihovnu.

Novomlýnská vodárenská věž: Nachází se v Petrské čtvrti na pravém břehu Vltavy. Kromě výhledu nabízí expozici věnovanou požárům města.

Takže pokud máte chuť na neotřelé pohledy na Prahu, vydejte se na věže a užijte si kouzlo města z ptačí perspektivy.

Komerční sdělení