22. listopadu 2023 07:30
Komerční sdělení , Lea Janochová

Místa, kde zapomenete na všechny trable světa: Čtěte, kam se vyplatí vyrazit

Také se občas během dne zadíváte z okna, za kterým na vás čeká jen studená podzimní plískanice, zatímco v hlavě se vám odehrává film o vyhřátých plážích a dobrodružných zážitcích třeba i na druhém konci světa? Nejste sami. A proto jsme vám sepsali exkluzivní seznam míst, kam stojí za to, vyrazit a splnit si všechno, po čem toužíte. Už jen čtení o nich vás zahřeje.

Pleskání vln o pobřeží, vítr v korunách palem, křik racků, horký písek pod nohama, čistá hlava a všude samá radost. To je pravá dovolená. Kdy naposledy jste na ni vyrazili? A teď musíme zdůraznit, že se jedná o čistě řečnickou otázku, na odpovědi totiž nezáleží. Na výpravu za dobrodružstvím je vždycky ten správný čas.

Prvním krokem může být právě náš článek, který vás spolehlivě navnadí. Na vás už bude si jen vybrat, kam vás srdce táhne.

Maledivy

Azurově průzračné moře, bílé pláže, kam až oko dohlédne. Dokonalost sama, která snad nikdy neomrzí. Vydat se bosky po pláži, to není žádná obyčejná procházka, šnorchlování v moři znamená vzpomínky, jež vydrží napořád, a chytání bronzu na lehátkách je tady v podstatě povinností.

„Maledivy, to je spousta malých atolů nabízejících skvělé zázemí k nerušenému odpočinku, kde je každý pánem svého času. Nezáleží na tom, zda se po probuzení rozhodnete strávit den na vlastní pláži, pod hladinou oceánu mezi hejny ryb nebo v pohodlí své vily,“ píšou na webu Exclusive Tours zcestovalí profesionálové. Stačí nahlédnout do fotogalerie a bude vám hned jasné, že vědí, o čem mluví.

Pokud vám to nestačí, čtěte článek, který jsme o destinaci napsali už dříve: Ráj nese jméno Maledivy aneb Čas na ostrovech pohody plyne sladce a pomalu

Kostarika

Cokoli jste si kdy představovali pod pojmem nedotčená příroda, tady najdete. Kostarika je ideální destinací pro neposedné povahy. Výpravy do pralesů, k vodopádům a na vrcholky hor jsou zde denní samozřejmostí, která vás bude bavit.

Podrobněji jsme se rozepsali v článku Pěstuje kávu a banány, chrání pralesy: Kostarika, tady je svět v pořádku

„Kostarika je proslulá svojí skvělou kávou, krásnými plážemi a přátelskými lidmi. Nabízí úžasnou širokou nabídku aktivit, obrovskou biodiverzitu a výborné podmínky pro pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Kostarika je zemí, kde se každý den žije naplno,“ uvádí web Exclusive Tours.

Madagaskar

Asi už jste o tom slyšeli, ale planeta Země je skutečně nádherné místo. A Madagaskar je jedním z nejlepších důkazů. Na všechno, co tu uvidíte, budete zvědavější než místní lemuři, kteří zde rozhodně nepatří k jediné senzaci.

„Lemuři, baobaby, deštný prales, poušť, turistika a potápění: Madagaskar je vysněnou destinací pro milovníky přírody a dobrodružství. Tento ostrov, čtvrtý největší na světě, je izolovaný již asi 80 milionů let, proto je domovem mnoha jedinečných rostlin a živočichů, se kterými se nesetkáte nikde jinde na světě. Madagaskar toho má hodně co nabídnout – od hlubokých deštných pralesů přes strmé skalnaté útesy a suché savany až po tropické palmy u Indického oceánu,“ stojí na stránkách cestovní agentury ET.

Možná by se vám hodilo vědět víc. Pak si projděte článek Pláže, pralesy, kaňony i skály: Madagaskar nabízí víc než jen lemury

Španělsko

Staleté památky, romantické uličky, čerstvé mořské plody, přívětiví lidé a nejlepší servis na úrovni, za kterým nemusíte mimo Evropu. To je temperamentem nabité Španělsko. Tady jako byste byli pořád jednou nohou doma, ale v jakési lepší verzi. Každý den tu můžete objevovat něco nového. Mrkněte do galerie a přesvědčte se sami.

Anebo si pročtěte tohle: Ráj dobrého jídla, zábavy i odpočinku. Vydejte se s Exclusive Tours do Španělska

„Zdejší města vás oslní architekturou i nočním životem a pohoří zase svým majestátem. Španělsko si skvěle si vychutnáte ve velkých nadmořských výškách na lyžích, ale i na plážovém lehátku při šumění vln a se sklenkou sangrie v ruce,“ nenechávají nikoho na pochybách profesionálové z Exclusive Tours.

Omán

Tam, kde slunce hřeje bez ustání, leží Omán. Země stejně krásná jako tvrdá. Ale pokud přijmete zdejší pravidla, bude vám tu čas ubíhat až trestuhodně rychle. Tradice jsou základem místního života, do něhož zatím neproniklo tempo okolního světa. K objevení je tady toho tolik!

Sepsali jsme vám to v povídání s názvem Omamný Omán: Tisíce let stará kultura i panenská příroda. Poznejte ho blíže

Anebo si stačí přečíst doporučení cestovní agentury ET: „V Ománu na vás čeká 2 000 km dlouhé pobřeží s fjordy a opuštěnými plážemi, nedotčená pohoří, fascinující poušť i tisícileté památky. Tisíciletá historie Ománu na vás dýchá na každém kroku. V hlavním městě Muskatu najdete mešitu s lustrem vyrobeným z 600 000 křišťálů Swarovski, historicky první operní dům na Blízkém východě nebo pryskyřici, která měla kdysi větší cenu než zlato.“

Pro více inspirace jděte rovnou ke zdroji a navštivte Exclusive Tours.

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom