11. prosince 2023 23:08
Komerční sdělení

Jak ušetřit za digitalizaci budovy? Pomůže vám fotogrammetrie

Chcete ušetřit nejen za digitalizaci vašich budov? Pak vám pomůže fotogrammetrie. Bude vám stačit dobrý fotoaparát, vhodná aplikace a trocha času.

Digitalizace objektu budov nejsou pouhým výdobytkem posledních let. S digitalizací se pracuje už třetí dekádu, až nyní ovšem nabrala na tak velké popularitě. A to především díky dostupnosti moderních technologií.

Digitalizace na vlastní pěst?

Jen v Česku se s digitalizací budov pracuje už minimálně 15 let. Zpočátku bylo populární především laserové 3D skenování budov, které mělo následně pomoct s jednodušší projektovou dokumentací. Technologie se ale výrazně posunuly. K digitalizaci vašeho objektu už nepotřebujete drahé vybavení ani odborné znalosti. Tedy alespoň když vám bude stačit základní vizualizace.

Existuje totiž obor zvaný fotogrammetrie. S její pomocí je totiž možné zdigitalizovat v podstatě jakýkoliv interiér nebo objekt. Potřebujete k tomu jen velké množství kvalitních fotek a vhodnou aplikaci. Některé aplikace jsou přitom dostupné zcela zdarma a nabízí všechno, co k digitalizaci budete potřebovat.

Potřebujete kvalitní fotoaparát?

Příliš velkou pozornost nemusíte věnovat ani výběru fotoaparátu. K 3D vizualizaci vaší budovy nepotřebujete špičkovou zrcadlovku. Bohatě si vystačíte jen s fotoaparátem ve vašem mobilním telefonu. Některé starší telefony s horším fotoaparátem ale mohou aplikaci dělat problémy. Software pro fotogrammetrii totiž potřebuje dobře lokalizovat objekt, aby ho následně mohl převést do 3D. U rozmazaných a neostrých fotek to tedy může být problém.

Digitalizovat vaši budovu tímto způsobem ovšem nemusí být to nejlepší řešení. Tedy alespoň v případě, kdy budete chtít model využít například pro plánování rekonstrukce nebo jiných úprav. Pro opravdu kvalitní digitalizaci kontaktujte společnost AVTG. Ta kromě skenování zajistí i všechno potřebné kolem stavební pastorizace objektu. Za skvělou cenu a s rychlým výstupem.

Komerční sdělení

Populární filmy na Prima Zoom