18. května 2023 15:15

Kdo je Zodiac a jak vypadal? Nejslavnější sériový vrah byl vojenským pilotem, FBI jeho identitu údajně tajila

Americká FBI údajně potvrdila identitu sériového vraha známého jako Zodiac, který na konci 60. let terorizoval západní pobřeží Spojených států. Podle vyšetřovatele neobjasněných zločinů Thomase Colberta jím je veterán amerického letectva Gary Francis Poste. Ten byl už dříve označován za pachatele nejméně pěti vražd, vyšetřovatelům ale chyběly přímé důkazy.

Zdroj přímo z federální agentury měl Colbertovi potvrdit, že americké úřady nově vedou Posteho jako podezřelého. Posun nastal poté, co laboratoře FBI získaly částečný vzorek jeho DNA, který ho s vraždami spojuje. Colbert je přesvědčený, že federální agenti se těmito skutečnostmi dostatečně nezabývali, když byl ještě Poste na živu. Ten totiž v roce 2018 zemřel.

Více k tématu najdete zde: Šifra sériového vraha Zodiaca je konečně prolomena. Kdo měl roky terorizovat Ameriku?

Podle Colberta se dílčí vzorek DNA podařilo sehnat ze staré turistické podložky, kterou Poste před 30 lety používal. V počítačích FBI byl údajně Poste tajně spojován s osobou Zodiaca už od roku 2016. Agenti FBI měli získat i další důkazy včetně plánků únikových tras a poznámek k šifrám, které jako obávaný Zodiac posílal do amerických deníků. FBI přitom ještě v roce 2021 uváděla, že je případ dávných vražd stále otevřený.

Řádění Zodiaca

Sériový vrah známý pod pseudonymem Zodiac zavraždil v Kalifornii nejméně pět lidí. Během svého řádění posílal do tisku posměšné zprávy psané pomocí šifry, kde písmena nahrazovala různé symboly. „Rád zabíjím lidi, protože je to zábava. Větší než lov v lese, protože člověk je nejnebezpečnějším ze všech zvířat,“ napsal například v jedné z šifrovaných zpráv, kterou se podařilo po velkém úsilí expertům dekódovat až po více než půl století. „Doufám, že se mým stopováním bavíte. Nebojím se plynových komor, protože mě to jen pošle dříve zpět do ráje. Teď už mám dostatek otroků, kteří tam pro mě budou pracovat,“ hlásala jeho zpráva zaslaná do redakce listu San Francisso Chronicle v roce 1969.

Oběťmi Zodiaca byli prokazatelně sedmnáctiletý David Arthur Faraday a o rok mladší Betty Lou Jensenová. Zodiac je zastřelil 20. prosince 1968 u kalifornské silnice Lake Herman Road na okraji města Benicia. Byť Zodiac své oběti většinou usmrtil střelbou, v případě dvaadvacetileté Cecilie Ann Shepardové a Bryana Hartnella použil nůž. Bryan přežil, Cecilia 29. září 1969 následkem bodných ran zemřela.

Přečtěte si také: Znásilnění, pojídání obětí i nečekaný intelekt. Sérioví vrazi, kteří vzbudili mimořádný odpor

Organizace Case Breakers, kterou Thomas Colbert řídí, a která se zabývá objasňováním nevyřešených zločinů, na svých webových stránkách oznámila, že má důkazy spojující veterána amerického letectva nejen s těmito útoky, ale také s vraždou z roku 1966. Sám Zodiac v dopisech zasílaným do médií mluvil o 37 vraždách.

Přestože zůstává Zodiacova pravá identita úředně stále neznámá, jeho vražedná pověst je i po letech inspirací filmařů. V roce 2007 vznikl stejnojmenný snímek režiséra Davida Finchera, který zobrazuje únavné a bezvýsledné pátrání po vrahově identitě. Padouch Riddler ve snímku The Batman s Robertem Pattinsonem byl Zodiacem zase přímo inspirován, když posílá policii kryptické vzkazy, vyžívá se v posměchu inteligence strážců pořádku, a dokonce má i téměř totožný kostým.

Zdroj: Daily Mail

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom