22. února 2024 07:00

Nejsilnější moment v dějinách televize? Video s Nicholasem Wintonem a zachráněnými dětmi vás rozpláče i dnes

Divadelní sál plný lidí, kteří jsou naživu jen díky jedinému muži, a dojemné překvapení sira Nicholase Wintona. Záběry z roku 1988 dodnes patří mezi nejsilnější okamžiky, které kdy běžely v televizi.

O hrdinství sira Nicholase Wintona se právem mluví dodnes. Z pražského Hlavního nádraží díky němu v roce 1939 odjelo do Spojeného království celkem 669 malých, převážně židovských dětí. Unikly tak transportu do koncentračního tábora a tím pádem i téměř jisté smrti.

Veřejnost se o tom všem ale nedozvěděla hned, dokonce ani po válce. Sir Nicholas o tom zkrátka nemluvil. K jeho příběhu se dostali novináři vlastně úplnou náhodou a teprve to, co se odehrálo v pořadu BBC, ukázalo v plné kráse, kolik životů tenhle dobrý skutek ovlivnil.

Jeviště plné zachráněných

Moderátorka v pořadu britské televize BBC nejdříve ukázala album, které obsahovalo několik fotek a dokumenty, a přečetla z nich jméno Věry Diamantové. V tom okamžiku se kamera obrátila do publika, na ženu sedící přímo vedle Nicholase Wintona. Následující dojemné setkání ale nebylo zlatým hřebem pořadu.

Tím se stal okamžik, kdy na výzvu moderátorky měli povstat všichni, které Nicholas Winton zachránil, a k jeho nenahranému, upřímnému úžasu vstalo celé jeviště.

Nově nalezený hrdina

Teprve tehdy, v roce 1988, se svět o hrdinství sira Nicholase Wintona dozvěděl. Neuvěřitelně silný a dojemný okamžik patří dodnes mezi ty nejslavnější ikonické momenty zachycené na kameru. V poslední době jste možná dokonce zahlédli jejich interpretaci – celá scéna je totiž součástí traileru na životopisný film Jeden život s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli.

Zdroj: BBC: That’s life, BBC, Holocaust Memorial Day Trust, Paměť národa

Mohli jste minout: Trailer filmu Jeden život

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom