10. května 2023 11:40

Nejničivější zbraň světa nezklamala. První test atomové bomby na unikátních záběrech

Protože nacismus i fašismus v Evropě rostly stejně jako vědecký pokrok, jevilo se nezbytné zvýšit tempo v oblasti jaderného výzkumu. Vývoj zbraní Spojené státy svěřily do projektu Manhattan, jehož hlavními osobnostmi byli generál Leslie Groves a vědec Robert Oppenheimer.

Přísně utajený projekt byl umístěn na základnu poblíž Los Alamos v Novém Mexiku, kde se vědecký tým zaměřil na výzkum štěpného materiálu ke spuštění řetězové reakce a design zbraní, které budou na tomto principu fungovat. Práce s urychlovačem částic vedla k nahromadění dostatečného množství uranu 235 a plutonia k vytvoření zbraně.

Mohlo by vás zajímat: Jaký má Rusko jaderný arzenál? Simulace ukazuje, jak by atomová bomba zdevastovala okolí vašeho domu

Konečný úspěch

Výroba uranu 235 nebyla v té době nic jednoduchého, zato plutonium bylo vedlejším produktem jaderných reaktorů a shánělo se poměrně snadno. Nebylo ale dostatečně čisté a obsahovalo příliš izotopů, což v praxi znamenalo, že bylo třeba přehodnotit design bomby. Dosavadní puškový model nahradilo implozní zařízení, kde bude jádro plutonia stlačeno pomocí konvenčních výbušnin, což zvýší hustotu plutonia a vytvoří kritické množství. Změna znamenala, že bude potřeba zbraň otestovat dřív, než bude použita ve válce.

Plánování testu se zhostili profesor z Harvardovy univerzity Kenneth Bainbridge a odborník na výbušniny George Kistiakowsky. Za místo testu byla vybrána základna Alamogordo Bombing Range, dnes známá jako White Sands Missile Range, kde technici vytáhli jaderné zařízení na 20 metrů vysokou věž. Pád z věže měl simulovat shození z letadla. Na místě byly 16 km od předpokládaného bodu výbuchu postaveny dva bunkry a rozmístěno 12 kamer. Konečné datum testu s názvem Trinity bylo stanoveno na 16. července 1945. Bylo ještě třeba sledovat počasí, jelikož panovala obava, že déšť může roznést radioaktivní spad.

Čtěte také: Pokud by Rusko chystalo jaderný útok, věděli bychom to několik dní předem, míní expert

Zpráva o příznivém počasí dorazila ve 4:45 ráno a v 5:10 začalo dvacetiminutové odpočítávání. V 5:29 připravené jaderné zařízení explodovalo silou 20 kilotun trinitrotoluenu. Záznam přípravy na test i výbuchu můžete vidět v pořadu Hitlerova tajná bomba na Prima ZOOM. Výbuch osvětlil pohoří světlem, jež bylo podle výpovědí jasnější než ve dne. Rozptýlil radioaktivní sklo do okruhu 300 metrů a zanechal po sobě 1,4 metru hluboký a 80 metrů široký kráter. Ohromující výsledek byl oznámen prezidentu Harrymu Trumanovi, jenž byl zrovna na konferenci v Postupimi. Stejný typ plutoniové bomby, který posloužil jako testovací subjekt, byl 9. srpna 1945 svržen na japonské město Nagasaki.

Zdroj: Energy.gov

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom