7. prosince 2023 15:40

Velký středověký masakr ve vší zrůdnosti: Rekonstrukce obličeje ukázala bolestivý zásah sekerou

Švéd, jehož tvář se povedlo zrekonstruovat, zemřel násilnou smrtí během jednoho z nejhorších středověkých masakrů v Evropě. Nebyl to ale ani voják, ani válečník. Do boje vytáhl, aby bránil zemi před dánskými žoldnéři.

Rekonstrukce obličeje je poměrně populární metodou jak lidem trochu přiblížit dávné kultury a události. Pokud se ale někdo dá do rekonstrukce obětí tak strašlivých bitev a masakrů, jako byl ten, který se odehrál na švédském ostrově Gotland v druhé polovině 14. století, musí se připravit na ledasco.

Brazilského odborného grafika Cícera Moraese, který se tomuto tématu věnuje dlouhodobě, obzvláště zaujala jedna lebka, která nesla známky brutálního zranění.

Neozbrojení zemědělci proti vycvičeným vojákům

Bitva, o které je řeč, se odehrála 22. července roku 1361. Dva a půl tisíce dobře vycvičených dánských žoldáků tehdy pod vedením krále Valdemara IV. Dánského připlulo k švédskému Gotlandu se záměrem si podrobit další území. Když skupina táhla na největší ostrovní sídlo, Visby, postavili se jí na odpor místní farmáři.

Mohlo by vás zajímat: Krupobití, které o Velikonocích zabilo 1 000 vojáků: Angličané si Černé pondělí roku 1360 pamatují dodnes

Byl to ale počin předurčený k neúspěchu. Místní neměli žádný výcvik, většina z nich používala jako zbraň zemědělské nářadí a Dánů bylo víc. Masakr je pro to, co se následně odehrálo, slabé slovo. V pěti hromadných hrobech, které archeologové na začátku 20. století odkryli rozeseté okolo hradeb Visby, leželo na 1 800 těl, většina se strašlivými zraněními, a třetina z nich byli starci, děti a dospívající chlapci.

Rekonstrukce s děsivým výsledkem

Oběť, která Moraese speciálně zaujala, patří nicméně mezi dospělé. Muž utrpěl několik ran do levé tváře a nad levé oko, zřejmě od nějakého předmětu podobného tyči. Hlavně mu ale někdo přímo mezi zuby zasekl nějakou ostrou zbraň, pravděpodobně sekeru. A z obrázků, které Moraes vytvořil, jde mráz po zádech.

Jestli úder sekerou byl nebo nebyl příčinou smrti tohoto mladého muže, to není jisté. Lebka, která je k vidění ve Švédském historickém muzeu ve Stockholmu, tolik informací odborníkům nenabídla. Je to ale dost pravděpodobné. Ošetřit totiž tak strašlivé zranění by v době, kdy se bitva odehrála, nebylo rozhodně jednoduché. Ve výsledku je to ale jedno.

„Doufám, že lidé díky tomu pochopí, jak takový konflikt vypadal,“ uvedl Moraes. „Tahle přibližná obličejová rekonstrukce je připomenutím, co se při nich doopravdy dělo.

Zdroj: C. Moraes et al.: A Aproximação Facial de uma Vítima da Batalha de Gotland (1361), via OrtogOnLineMag, Interesting Engineering, Tech Times

Obrázky jsou použité v souladu s licencí CC BY 4.0.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom