10. září 2023 06:00

Čtyři vzácné římské meče staré 1 900 let. Prohlédněte si úžasný archeologický nález

Najít jeden římský meč je velká vzácnost. Najít ale rovnou čtyři najednou už se dá považovat za zázrak.

A přesně tak si připadali izraelští archeologové, když v jeskyni vysoko nad Mrtvým mořem objevili v kožených a dřevěných pochvách čtyři výborně zachovalé římské meče a k tomu hrot oštěpu nazývaného pilum. Podle autorů studie publikované ve sborníku New Studies in the Archaeology of the Judean Desert: Collected Papers byly zbraně staré 1 900 let pravděpodobně válečnou kořistí, kterou od římských vojáků získali židovští rebelové.

Přečtěte si také: Kostry staré tisíce let možná odhalí autory svitků od Mrtvého moře

Povstání proti Římu

Nález byl přitom více než náhodný. Archeologové původně v nepřístupné jeskyni vysoko na útesech studovali fragmenty nápisu provedeného inkoustem na jednom z krápníků, když narazili nejprve na pilum a poté i na kusy opracovaného dřeva, z nichž se „vyklubaly“ pochvy. Další pátrání přineslo senzaci. V obtížně dostupné skalní štěrbině archeologové objevili spolu s kusy kůže, dřeva a kovu i čtyři výjimečně zachovalé meče. Tři z nich měly na délku 60–65 cm, čtvrtý byl dlouhý 45 cm.

Stáří mečů pomohla přibližně datovat mince Šimona bar Kochby z období 132–135 našeho letopočtu, kdy bar Kochba vedl v době vlády císaře Hadriána v pořadí už druhé židovské povstání proti římské nadvládě. Povstalci byli zpočátku úspěšní, ovládli Judeu a dokázali porazit celou jednu římskou legii. Římanům se ale po tvrdých bojích podařilo rebely zatlačit do pouště, rozprášit je a Judeu zpacifikovat. Židovské náboženství bylo zakázáno a mnozí Židé byli odvlečeni do otroctví.

Mohlo by vás zajímat: Tajemství starých Římanů rozluštěno. Už se ví, proč jejich stavby vydrží víc než naše

Cenné meče a oštěpy

Získat zbraně od Římanů bylo v době povstání důležitým cílem povstalců. Římské meče zvané obecně gladius byly základní zbraní římských legionářů a spolu se štítem zvaným scutum ideálně sloužily v boji v těsné formaci. Rukojeť meče byla zakončena masivní kulovou hlavicí a opatřena polokulovitou záštitou. Jak se gladius používal můžete vidět zde:

Vrhací oštěp typu pilum byl opravdovým postrachem všech nepřátel Římské říše. Měl buďto hrot kuželovitého nebo jehlanovitého tvaru anebo byl opatřen zpětnými háčky, což v obou případech (na rozdíl od běžného oštěpu) znemožňovalo jednoduše ho vytrhnout z rány. Hrot s dříkem a spojovací částí (vše z kovu) byl nasazen na dřevěné ratiště, které bylo opatřeno výraznou hranatou hlavicí a zakončeno bodcem.

Zdroj: CNN, NBC News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom