4. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Nejničivější zemětřesení v Evropě mělo přes 100 000 obětí. Doprovodily ho obří vlny tsunami

Země se třásla silou 7 stupňů Richterovy škály a z moře přicházely vlny tsunami vysoké až 13 metrů.

Konec roku 1908 se stal pro obyvatele italského města Messina nezměrnou katastrofou a bezprecedentním neštěstím. Město, které je považováno za vstupní bránu do Sicilie, sídlí zde univerzita a celkově jde o třetí největší město celého ostrova, totiž bylo zasaženo ničivým zemětřesením o síle až 7,1 stupňů Richterovy škály a následnými 13metrovými vlnami tsunami. Naneštěstí město nebylo na takový zásah jakkoliv připraveno a během velmi krátké chvíle se počet obyvatel Messiny zmenšil na polovinu. Dlužno dodat, že před katastrofou žilo ve městě 160 000 lidí.

Mohlo by vás zajímat: Zlom San Andreas je v kritickém stavu. Hrozí obří zemětřesení a nevyčíslitelné škody

Zemětřesení bylo tak ničivé, že město v podstatě přestalo během jediného okamžiku existovat. Počet obětí se pohyboval od 75-82 tisíc, a to jen na území Messiny. Celkově přišlo na celé Sicílii a přilehlých částech Apeninského poloostrova o život přes 100 000 lidí, čímž si zemětřesení vysloužilo nechvalně proslulý přídomek nejničivější v Evropě.

Půl minuta hrůzy

Děsivý je i fakt, že zemětřesení, které bylo zaznamenáno dvacet minut po páté hodině ranní 28. prosince 1908, trvalo pouhých 37 sekund. Během toho ale byla zasažena část země o rozloze přes 4300 kilometrů čteverčních a následky už jsme vyjmenovali.

Jak už také zaznělo, nebylo to pouze samotné zemětřesení, ale také vlny tsunami, které dorazily k pobřeží Sicílie i Apeninského poloostrova přibližně deset minut poté. Celkem přišly tři obří 12-13metrové vlny a nejvíce jimi byla postižena oblast Kalábrie, tvrdě ale dopadly také na ty, kdo v Messině přežili zemětřesení.

Ničivé tsunami

Když se totiž šokovaní přeživší přesouvali do bezpečí mimo budovy, vybrali si ve velké míře právě přístavní oblasti, kde zdánlivě nic nehrozilo. Druhá a třetí vlna tsunami ale zasáhla kotvící lodě, které se rozbíjely o pevninu a zabíjely další a další obyvatele města.

Mezinárodní reakce byla i před více než 100 lety rychlá a velmi solidární. Titulky mnoha světových deníků informovaly o katastrofě a na pomoc vyrazil například Červený kříž nebo námořnictvo Ruska a Velké Británie, první zmiňované navíc v opravdu hojném počtu. Lodě ze Spojených států či Francie pak přivážely zásoby a námořníky, kteří pomáhali s odklízením následků a poskytovali rovněž zdravotnickou pomoc.

Záchranné akce a odklízecí práce probíhaly necelý rok a ihned po nich začala obří rekonstrukce města. Ačkoliv si vláda představovala, že město definitivně zbourá a přesune jej na jinou část Sicílie, obyvatelé byli vehementně proti, a tak na troskách staré Messiny vyrostlo nové město.

Zdroj: Earth Prints, PBS, Tempo Stretto

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom