1. ledna 2024 14:01

Japonsko na Nový rok zasáhlo zemětřesení, lidé dostali varování před tsunami

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Jak to na místě vypadá?

Čím je pro nás Štědrý den, tím je pro Japonce Nový rok. Rodiny se scházejí ke společné večeři, davy lidí se přesouvají za příbuznými. A právě v momentě vrcholícího svátečního shonu se země v Japonsku mohutně otřásla.

Bylo právě 16:10 místního času (08:10 SEČ), když v západní části největšího japonského ostrova Honšú udeřilo zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály. V nejvíce zasažených prefekturách Išikawa, Tojama a Niigata se po sérii otřesů zřítily desítky budov a muselo být uzavřeno nejméně pět dálnic. Na rozlehlém území také přestaly jezdit rychlovlaky a lidé prchali do výše položených míst.

Mohlo by vás také zajímat: Zdrcující záběry po zemětřesení v Japonsku: Zkáza, strach o život a ulice zmačkané jak papír

Vůbec poprvé od ničivého zemětřesení v roce 2011 rozeslaly japonské úřady obyvatelům SMS varování před velkými vlnami tsunami, které by mohly dosáhnout až pětimetrové výše. Tyto obavy se naštěstí nepotvrdily, pobřeží zasáhla vlna vysoká necelý metr, další vlna o výšce 45 cm dorazila ke Korejskému poloostrovu.

Zemětřesení přerušilo dodávky elektřiny do 33 000 domácností a bylo cítit i v 500 kilometrů vzdáleném Tokiu. Varování před následnou tsunami ve městech Vladivostok a Nachodka vydalo také Rusko.

Jaderné elektrárny nebyly zasaženy

Nepotvrdily se ani obavy z narušení chodu jaderných elektráren situovaných podél pobřeží Japonského moře. Japonci mají ještě v živé paměti zemětřesení o síle 9,1 stupně Richterovy škály, které v roce 2011 vyvolalo vlny tsunami vysoké až 10 metrů. Zahynulo nejméně 20 000 lidí a na zcela zdevastovaném východním pobřeží Japonska byla tehdy vážně poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.

Přečtěte si také: Fukušima minutu po minutě: Jaderná tsunami mohla vymazat část Japonska z mapy světa

Japonsko má aktuálně k dispozici 33 jaderných reaktorů, v provozu jich je ale jen deset. Od neštěstí ve Fukušimě hledá japonská vláda alternativní zdroje výroby elektřiny.

Zdroj: Reuters, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom