5. října 2024 07:00
Adam Vala

1000 let starý prsten je unikátní a nádherný. Našli ho ve Skotsku

Dobrovolník, který se podílel na archeologických vykopávkách ve Skotsku, učinil vzácný objev, když poslední den dvoutýdenní akce odhalil prsten starý tisíc let. Tento vzácný artefakt, zdobený granáty nebo červeným sklem, pravděpodobně patřil Piktům – starobylému obyvatelstvu, které v raném středověku obývalo severovýchodní část dnešního Skotska.

Prsten byl nalezen během vykopávek pevnosti v Burgheadu, v městečku na severovýchodě Skotska. Dobrovolníci zkoumali podlahu, která původně nevypadala nijak významně. „Vypadalo to, že podlaha nebude mít žádný velký význam, ale poté jeden z dobrovolníků narazil na něco fascinujícího,“ uvedl vedoucí vykopávek, archeolog Gordon Noble z Aberdeenské univerzity.

Náhodný objev, který překvapil

Dobrovolník John Ralph, který prsten našel, popsal svůj nález BBC Scotland News: „Zrovna jsem čistil podlahu budovy a nejprve jsem si všiml kovového špendlíku. A pak, hle, objevil se prsten.“ Ralph však nebyl okamžitě přesvědčen o jeho významu. „Teprve když jsem prsten ukázal dobrovolníkovi vedle mě, úplně se mu zatajil dech, takže jsem si začal myslet, že může jít o něco důležitého,“ prozradil Ralph.

Jakmile předal artefakt Nobleovi, vedoucí archeolog si byl okamžitě jistý, že jde o výjimečný objev. „To, co mi ukázal, bylo neuvěřitelné,“ popsal šokující moment Noble. Ještě před konzervačními pracemi prý archeologové jasně viděli, že jde o něco mimořádného, protože navzdory více než tisíci letům v zemi se na prstenu stále třpytil majestátní granát.

Archeologické tajemství

Burgheadští Piktové, zvaní také „Malovaní lidé“, byli obyvatelstvem, které žilo na území dnešního severovýchodního a východního Skotska od 4. do 10. století. Římané jim dali tento název, protože si Piktové údajně zdobili kůži barvami nebo tetováním. Piktové odolávali římským invazím po celá staletí a římské prameny je často popisovaly jako násilné a barbarské válečníky.

Čtěte také: Kámen osudu prý má kouzelnou moc. Podle pověsti britského krále výrazně posílí

Piktové obývali pevnost v Burgheadu, což byla jejich největší známá osada, mezi 6. a 10. stoletím, než jejich společnost zkolabovala. V 19. století bylo na místě piktské pevnosti vybudováno současné město Burghead a jeho obyvatelé použili mnoho původních kamenů pro stavbu nových budov. Z tohoto důvodu se historici dlouho domnívali, že veškeré archeologické důkazy byly zničeny. Poslední roky výzkumu však přinesly nové důkazy o životě Piktů na tomto místě.

Podle digitální rekonstrukce z roku 2021 byla pevnost tvořena masivními obrannými valy obklopujícími domy a další struktury. Nedávno objevený prsten může poskytnout nový pohled na život obyvatel tohoto místa. „Existuje jen velmi málo piktských prstenů, které byly kdy objeveny,“ uvedl Noble. „Budeme proto nyní díky nálezu zkoumat nejen prsten, ale také další důkazy o stavbách a artefaktech, abychom zjistili, zda byl prsten vytvořen přímo zde a komu mohl patřit,“ uzavřel archeolog.

Prsten byl následně odeslán do Národního muzea Skotska, kde podstoupí podrobnou analýzu.

Zdroj: Smithsonian Magazine, University of AberdeenBBC Scotland News

Video, které jste mohli minout: Celou kulturu zničil hazard. Úžasný příběh zahrnuje božího syna a jeho dvě manželky

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský