Mezinárodní festival horských filmů BANFF WORLD TOUR 2022

Banff Mountain Film Festival je mezinárodní filmová soutěž, kde jsou k vidění ty nejlepší snímky světa spojené s horskou tematikou. Filmový festival je vyvrcholením několika událostí včetně knižního festivalu a fotografické soutěže. Všechny tyto události se dějí v Banff Centre pod patronací jedné z hlavních kanadských kulturních a vzdělávacích institucí Mountain Culture. Prima ZOOM je opět mediálním partnerem.

Těšit se můžete na:

13. 12. Praha – kino Aero

16. 12. Špindlerův Mlýn – Harmony Club Hotel

30. 12. Tatranská Lomnica – Teniscentrum

Festival poprvé začal v roce 1976 a od té doby probíhá každý rok první listopadový víkend v malém horském městečku Banff, které se nachází na západu Kanady v provincii Alberta asi 130 km západně od Calgary. Město dalo jméno i nejstaršímu kanadskému národnímu parku (Banff National Park), který ho obklopuje a který je součástí dědictví UNESCO v rámci kanadských parků Skalistých hor.

Každoročně se do soutěže přihlásí asi 300 filmů z více než 35 zemí světa. Jsou mezi nimi snímky pořízené vysokoškolskými studenty i profesionálními týmy spolupracujícími se společnostmi, jako je BBC a National Geographic. Komise do finále předem vybere zhruba 55 snímků, které se na festivalu promítnou. Mezinárodní filmová porota vybere nejlepší filmy a udělí jim ceny v osmi kategoriích: Velká cena, Lezení, Horské sporty, Horské prostředí, Kultura v horách, Krátký film s horskou tematikou (pod 15 minut) a Hraný film s horskou tematikou. Obecenstvo rozhodne o vítězi Ceny publika.

Jakmile skončí filmový festival v Banffu, vstupují  nejlepší snímky na světové turné – Banff Mountain Film Festival World Tour. Na každé jeho zastávce vybírá pořadatelská organizace ty filmy, které nejlépe odpovídají místním zájmům.

Turné začíná svou cestu na počátku listopadu v severní Americe, kde ho navštíví více než 100 tisíc lidí při 250 projekcích ve 175 městech. Největší návštěvnost má Sherbrooke a Quebec s 1 600 návštěvníky na jedné projekci, dále pak Thunder Bay, Ontario, nebo Salt Lake City.  Kromě Severní Ameriky navštíví festival chladný Island i horkou Afriku. Festival navštíví více než 20 zemí v Evropě, Jižní Americe, Africe i Jižním Pacifiku. Španělské verze filmů se objeví v Ekvádoru, Kolumbii, Venezuele, Argentině, Mexiku, Španělsku i na zvláštním promítání v Santiagu a Portillu v Chile.

BMFF nabízí večerní prezentace hostů festivalu, semináře, knižní veletrh, lezeckou stěnu, ukázku a prodej výrobků v oblasti horské kultury. Hosty festivalu v minulých ročnících byli např. Reinhold Messner, Sir Edmund Hillary, Alison Hargreaves, Henrich Harrer, Lynn Hill, Catherine Destivelle a Alex Lowe, Sir Christian Bonington, Walter Bonatti, Ed Viesturs, Goran Kropp, Kurt Diemberger, Kitty Calhoun, Carlos Carsolio, Erik Weihenmayer, Tashi Tenzing, Leo Dickenson, Bubu Bole, Chris Sharma, Timmy O´Neil, Will Gad a mnozí další.

Více informací o festivalu v Česku a na Slovensku a kompletní progema najdete na: www.banff.cz

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom