18. června 2024 15:45

EURO 2024: Slovensku pomohl k vítězství i chytrý míč. Revoluční fotbalová novinka je nekompromisní

Fotbalové mistrovství Evropy jede naplno

První zápas týmů Slovenska a Belgie na fotbalovém EURO 2024 skončil překvapivě 1:0 ve prospěch Slováků. Strhující bitva ale mohla mít zcela jiné finále. Belgie totiž dvakrát míč do branky papírově slabšího soupeře dopravila, radost belgických fanoušků ale pokaždé korigovala technika. Kromě videoasistenta tentokrát zasáhl i „chytrý míč“.

Když člověk běží, pomáhá si při tom rukama. Jde o přirozenou součást pohybu, který nazýváme během – zkuste sprintovat s rukama v kapsách nebo uběhnout půlmaraton s rukama založenýma na prsou. V pondělí odpoledne se ale ve Frankfurtu nad Mohanem stalo mávání rukama belgickému útočníkovi Loisi Opendovi osudným.

Přečtěte si také: 328 mrtvých kvůli neuznanému gólu. Jedna z největších fotbalových tragédií skončila peklem na stadionu

V 86. minutě před klíčovou přihrávkou na svého parťáka Romela Lukaku, který poté poslal míč do slovenské branky a „vyrovnal“ na 1:1, si totiž Openda v běhu míč lehce usměrnil rukou. Nenápadný dotek mohl pozornosti rozhodčích uniknout, i když opakované záběry z několika kamer by ho asi stejně usvědčily, jenže tentokrát „ruku“ kromě kamer a slovenského obránce hlásil i fotbalový míč. Jak? Zaznamenal přesný záznam trajektorie svého pohybu i okamžik úderu rukou a vše odeslal videorozhodčímu.

Tajnosti chytrého míče

Míč určený pro EURO 2024 v sobě totiž ukrývá mikročip umístěný v plastovém míčku ve středu balónu oficiálně pojmenovaného Connected Ball. Stabilitu klíčového prvku zajišťují pružná lanka, takže vnitřek fotbalového míče trochu připomíná model atomu, Belgičanům v klíčovém zápase se Slováky ale možná spíš připomínal Hvězdu smrti z Hvězdných válek.

Senzor pracuje na frekvenci 500 Hz, takže dokáže pětsetkrát za sekundu aktualizovat svou polohu a rychlost a také vyhodnotit, jestli se míče dotkl někdo z hráčů. Ti jsou ostatně také sledováni, což dohromady poskytuje množství dat o směru pohybu a rychlosti všech zúčastněných. Data jsou pak odesílána do centrály videorozhodčích, kde je pomáhá analyzovat umělá inteligence. V případě nešťastné ruky belgického útočníka pak výstup vypadal takto:

Míč, za jehož technologií stojí jedna ze sportovních firem sídlících v malém bavorském městečku Herzogenaurach, má ale i jiné technologické vychytávky. Čip uvnitř například napájí baterii, kterou je možné dobíjet bezdrátově. Bez inovací není ani samotný povrch fotbalového míče. Pro evropský turnaj 2024 si organizátoři objednali speciální 20dílný design zlepšující aerodynamické vlastnosti polyuretanového „zázraku“.

Mohlo by vás také zajímat: EURO 2024: Program a výsledky zápasů. Česko hned v prvním duelu narazí na favorita turnaje

Samotná místnost videorozhodčích je pak vybavena televizními obrazovkami s vysokým rozlišením, které umožňují kontrolovat prostorový pohyb všech hráčů i chytrého míče po hřišti. Ve spojení s umělou inteligencí tak rozhodčí dokáží odhalit prakticky jakýkoliv prohřešek proti pravidlům. Při svém dalším podobně nešťastném gólu se o tom ostatně v zápase se Slovenskem přesvědčil i hromotluk Lukaku, když se už v 56. minutě část jeho těla při vstřelení zdánlivě vyrovnávacího gólu podle videorozhodčích v kritický okamžik ocitla v ofsajdu.

Co by na nasazení moderních technologií řekl Diego Maradona, jehož „boží ruka“ na mistrovství světa v Mexiku v roce 1986 rozhodla zápas Brazílie s Anglií, se už ovšem nedozvíme.

Zdroj: Man of Many

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom