25. června 2024 13:35

Habsburkové trpěli duševními chorobami a převislým rtem. Došlo i na nebývale drastickou vraždu

Mikýřova hysteorie českých dějin S1 (6) - Habsburkové

Habsburkové patřili mezi nejmocnější panovníky Evropy. Původně nevýznamný šlechtický rod pocházející z hradu Habsburg v dnešním východním Švýcarsku postupně ovládl velkou část kontinentu a na téměř 400 let se usadil také v českých zemích.

Kromě toho, že mezi sebou až na výjimky takřka neválčili, byla jednou z příčin habsburského úspěchu jejich sňatková politika. Ta se ale nakonec stala i nositelem jejich zkázy – stále častější příbuzenské sňatky mezi druhými, a dokonce i prvními bratranci a sestřenicemi, vedly nejen k duševním dědičným chorobám.

Přečtěte si také: Marie Terezie si musela korunu tvrdě vyválčit. Plán jejího otce převrátil Evropu naruby

Podle předního českého neurologa Ivana Lesného stojí za povšimnutí, že „za celou dobu existence habsburského rodu se nikde neobjevila skutečně a výjimečně nadprůměrná osobnost“. „Nacházíme v něm ale podivíny, jedince průměrné i podprůměrné a zejména v šestnáctém století několik postav jasně psychopatologických,“ napsal Lesný v článku pro lékařský časopis Sanquis.

Podle Lesného k nim patřil například španělský král Karel V. a také „náš“ Ferdinand I., přičemž u obou se tato abnormalita stupňovala s věkem. „Karel V. nakonec v depresivním stavu abdikoval a trávil život v klášteře, kde měl občas záchvaty alkoholismu, dával si přivážet sudy vína a měnil klášter v hospodu. U Ferdinanda propukla těžká deprese po smrti jeho ženy, královny Anny, kterou (na rozdíl od mnoha jiných královských manželů) upřímně miloval,“ poznamenal Lesný.

Ferdinandův syn Maxmilián si vzal za manželku svou první sestřenici Marii, dceru Karla V. Z tohoto vnitřně kříženého manželství vzešla výrazně psychopatická osobnost, kterou byl Rudolf II. Snížený intelekt měli pak jeho bratři včetně jeho agresivního nástupce Matyáše.

Samostatnou kapitolou byl Rudolfův nemanželský syn Julio Caesar markýz d'Austria, jenž skončil ve vězení za to, že nejprve svou milou zbil a pobodal a poté vyhodil z okna zámku v Českém Krumlově, aby ji – když to vše přežila – později brutálně zavraždil, zohavil její tělo a následně jej rozsekal a uložil do rakve.

Mohlo by vás také zajímat: Jak Habsburkové přicházeli o trůn? České země ztratili hned několikrát

Tajemství vysunuté brady

Kromě psychických poruch byl asi nejznámějším fyzickým znakem Habsburků výrazný spodní ret, kterým se „pyšnil“ třeba císař Leopold I., dědeček Marie Terezie. Příčinou byla takzvaná progerie. „Je to genetická dědičná mutace, kterou si nesli, a to byla ta jejich známá velká habsburská brada a spodní ret, který byl velký a jako by jim odpadával,“ vysvětluje historička Eva Jarošová v pořadu Mikýřova hysteorie českých dějin na Prima COOL. Podle ní dokonce mívali Habsburkové problémy s kousáním potravy.

Samotná progerie je nemoc, která způsobuje předčasný a urychlený rozvoj stařeckého vzhledu. S tím souvisí rozvoj chorob typických pro stáří a urychlení vlastního stárnutí postiženého.

Zdroj: Sanquis, Smithsonian Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský