24. května 2024 07:00

328 mrtvých kvůli neuznanému gólu. Jedna z největších fotbalových tragédií skončila peklem na stadionu

Přestože se neštěstí stalo před 60 lety, události z národního stadionu Peru v Limě zůstávají pro mnohé v živé paměti. Napínavý fotbalový zápas se tam v jediném okamžiku zvrhnul v hrozivý, krvavý masakr, který stále patří mezi nejtragičtější sportovní neštěstí všech dob.

Domácí tým Peru před sebou měl 24. května roku 1964 nesmírně důležitý zápas proti Argentině. Hrálo se o něm o víc než o body. Šlo totiž o olympijskou kvalifikaci. Národní stadion v Limě, kde se zápas konal, byl pochopitelně nacpaný k prasknutí. Na tribunách bylo víc než 50 tisíc lidí včetně mnoha dětí.

Argentině se celkem brzy po začátku utkání povedlo střelit první gól a atmosféra by se dala krájet. Vtom se konečně balon odrazil od nohy peruánského útočníka Víctora Lobatóna a doputoval do soupeřovy sítě. Stadion vybuchl nadšením, které se okamžitě změnilo ve vztek. Rozhodčí Ángel Eduardo Pazos totiž branku neuznal.

Panika a zamčené východy

Dva rozčilení fanoušci vtrhli na stadion a uruguayského rozhodčího napadli. Policisté je sice ihned zadrželi, organizátoři se ale rozhodli zápas z bezpečnostních důvodů raději ukončit. V odpověď na tohle rozhodnutí se na stadionu rozpoutalo peklo. Z tribun začaly létat nadávky, pak skleněné lahve, kameny a nakonec i sedačky. Fanoušci zapalovali tribuny a pokoušeli se hromadně vtrhnout na trávník.

Mohlo by vás zajímat: Kuriózní incident na Opavsku: Na fotbalové hřiště vběhlo během zápasu stádo ovcí

Policisté ve snaze rozzuřené fandy zkrotit vypustili služební psy a začali na tribuny metat slzný plyn. Situace byla naprosto nepředstavitelná. Dav v panice a touze ze stadionu prchnout mnohé pomalejší ušlapal anebo ošklivě zranil. Směrem ke schodištím se utvořila obrovská tlačenice. Jenže ti, kdo se tlačili po schodech dolů k východům, nemohli vidět, že lidé pod schody bojují o život namáčknutí na bytelnou kovovou mříž – východy totiž zůstaly většinou uzamčené.

Výkřiky bolesti a strachu byly zbytečné, v rozpoutané vřavě zcela zapadly. Většina ze 328 obětí na životech, které později peruánské úřady evidovaly, se udusila anebo jim dav způsobil silné vnitřní krvácení. Mrtvých ale mohlo být ve skutečnosti daleko víc; úředníci údajně schválně opominuli lidi zastřelené policisty. Deset procent všech obětí byly děti.

Neuzavřená rána v historii země

Vláda v zemi vyhlásila 7 dní smutku. Lidé ale hlavně chtěli vědět, kdo je za tragédii zodpovědný, a málokoho zajímali dva výtržníci, kteří jako první na trávník vtrhli a napadli rozhodčího. Lidé vinili hlavně policisty, a tím pádem i místní vládu. Vláda zase obviňovala protivládní aktivisty a celá kauza výrazně přispěla k už tak rozjitřené náladě, která v zemi sužované ekonomickou krizí panovala. Tragédie tak nikdy nedostala uspokojivý závěr... a zřejmě už ani nikdy nedostane.

Zdroj: Revistalibero.com, Elcomercio.pe, BBC.com

Video, které jste mohli minout: Drsný konec fotbalového poháru. Fanoušci Sparty a Plzně se poprali přímo na trávníku

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom