26. června 2024 07:00
Adam Vala

Jak vyléčit zlomené srdce? Nová metoda vyžaduje speciální headset, má ale výsledky

Milostné trauma můžete řešit přímo ve vlastní hlavě. Vědci začali testovat speciální headset a podělili se o výsledky.

Podle nové studie, která byla publikována v odborném časopisu Journal of Psychiatric Research, může transkraniální stimulace stejnosměrným proudem, označovaná jako tDCS, pomoci zmírnit syndrom milostného traumatu. Tento syndrom, který se projevuje silnou emocionální bolestí po romantickém rozchodu, může způsobovat deprese, úzkost, nespavost, výkyvy nálad a dokonce i vyšší riziko sebevraždy.

Metodologie a výsledky výzkumu

Studie podle magazínu Science Direct zkoumala účinky nošení speciální náhlavní soupravy přibližně v hodnotě 12 tisíc korun, která stimuluje mozek mírným elektrickým proudem. V rámci studie bylo 36 dobrovolníků se syndromem milostného traumatu rozděleno do tří skupin. Jedna skupina měla stimulaci zaměřenou na dorsolaterální prefrontální kůru (DLPFC), druhá na ventrolaterální prefrontální kůru (VLPFC) a třetí skupina měla náhlavní soupravu vypnutou. Stimulace probíhala 20 minut dvakrát denně po dobu pěti dnů. Obě cílené oblasti mozku se podílejí na dobrovolné regulaci emocí, a předchozí neurozobrazovací studie naznačují, že jsou prožitky rozchodu a ztráty blízké osoby spojeny s konkrétními prefrontálními oblastmi mozku.

Mohlo by vás zajímat: Rozvody budou v Česku mnohem jednodušší. Ruší se několik věcí, které všem komplikovaly život

Výsledky ukázaly, že stimulace první zmiňované části mozku byla účinnější než stimulace druhé uvedené, samozřejmě s odkazem na snahu zmírnit příznaky zmíněného porozchodového syndromu. „Jak protokoly DLPFC, tak VLPFC významně snížily příznaky syndromu a zlepšily depresivní stav a úzkost po intervenci ve srovnání se skupinou, jejíž headset byl vypnutý,“ uvedli vědci z íránské univerzity v Zanjanu a německé univerzity v Bielefeldu. Odborníci pak doplnili, že i měsíc po ukončení léčby se dobrovolníci stále cítili lépe, což naznačuje trvalejší pozitivní efekt této metody.

Závěr a budoucnost výzkumu

Tyto slibné výsledky naznačují, že techniky jako tDCS by mohly být cenným doplňkem existujících terapeutických metod, jako je kognitivně-behaviorální terapie, a to zvláště u pacientů, u nichž tradiční metody nezabírají. V posledních letech byly techniky jako tDCS zavedeny do klinického výzkumu a pilotní studie testují podobná zařízení pro léčbu mírné deprese. Autoři studie zdůrazňují potřebu replikace těchto výsledků ve větších studiích, aby bylo možné potvrdit jejich účinnost a bezpečnost, už nyní ale působí jako možné východisko pro lidi se zlomeným srdcem.

Zdroj: Journal of Psychiatric Research, Science Direct

Video, které jste mohli minout: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský