27. června 2024 07:05
Adam Vala

Nejhlubší laboratoř na světě zkoumá jedno z největších tajemství vesmíru

Provincie S'-čchuan, známá svými pandami a skvělou kuchyní, se může pochlubit i nejhlubší laboratoří na světě, nacházející se 2,4 kilometru pod povrchem.

Laboratoř v Ťin-pchingu (CJUL) byla uvedena do plného provozu v prosinci 2023 a svým titulem „nejhlubší laboratoře na světě“ předstihla kanadskou laboratoř SNOLAB, která se nachází v hloubce 2 000 metrů pod zemí v Ontariu.

Využití laboratoře k výzkumu temné hmoty

Kromě své hloubky je laboratoř také největším podzemním komplexem tohoto druhu na světě o velikosti či lépe řečeno objemu 330 000 metrů krychlových. Slouží jako centrum pro mnoho výzkumných projektů a univerzit, které se zde zabývají jedním z největších tajemství vesmíru: temnou hmotou. Temná hmota nevyzařuje, neabsorbuje ani neodráží světlo, což ji bohužel činí neviditelnou a obtížně detekovatelnou. Víme však, že existuje díky jejímu gravitačnímu vlivu na viditelnou hmotu, a právě tímto způsobem se ji čínští vědci snaží najít.

Většina vesmíru je přitom tvořena temnou energií a temnou hmotou, přičemž pouze 1-10 procent tvoří „normální“ atomová hmota. Podzemní laboratoře jako CJUL jsou ideálním místem pro hledání temné hmoty, neboť jsou chráněny před kosmickým i jiným zářením. Vysokoenergetické částice totiž mohou rušit citlivé detektory používané k hledání interakcí temné hmoty a vytvářet falešné signály, které vědce bohužel jen matou.

Výzvy a budoucnost výzkumu

Navzdory ochraně před kosmickým zářením přináší podzemní prostředí vlastní výzvy, jako je přítomnost radonu, radioaktivního plynu, který může experimenty rovněž výrazně ovlivňovat. Povrch CJUL je proto pokryt vrstvami materiálů, které blokují 99 % radonu, a i díky tomuto stínění je intenzita kosmického záření v laboratoři nižší než 0,2 mionů na metr čtvereční za den, což z ní činí nejlépe stíněnou laboratoř na světě.

Mohlo by vás zajímat: Úžasné video ukazuje, jak vznikaly první hvězdy. Od těch dnešních se výrazně lišily

Vědcům se dosud nepodařilo temnou hmotu přímo detekovat, ale podzemní laboratoře jako CJUL a americké Sanford Underground Research Facility, nacházející se v hloubce 1478 metrů pod Black Hills v Jižní Dakotě, stále hledají. Hlavní vědecký pracovník skupiny PandaX Liu Jianglai uvedl: „Každý krok v tomto výzkumu je krokem do neznáma, a každý malý pokrok je obrovským skokem vpřed.“ Vědci tedy doufají, že budou skákat, o čemž ale v případě budoucího odhalení temné hmoty vlastně vůbec nepochybujeme.

Zdroj: CJPL, SNOLAB, South China Morning - YouTube, Tsinghua University

Video, které jste mohli minout: Čínskou vesnici vyděsil žlutý kouř a trosky padající z nebe. Zřejmě šlo o vesmírnou raketu

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom