11. července 2024 16:10
Adam Vala

Prokletý diamant za 6 miliard provází záhadný příběh. Vlastnit byste ho nechtěli

Může být třpytivý nerost skutečně prokletý? Jen si přečtěte, co všechno se kolem něj už stalo.

Pokud jste viděli oscarový snímek Titanic režiséra Jamese Camerona, pak vám asi nemusíme připomínat diamant Srdce oceánu, který zejména v závěru filmu sehrál poměrně důležitou roli. Měli byste nicméně vědět, že se na palubě nechvalně proslulé lodi žádný takový diamant neplavil, což ale z druhé strany neznamená, že si jej filmaři kompletně vymysleli. Nechali se totiž inspirovat diamantem pojmenovaným Hope, který přitahuje katastrofy stejně spolehlivě jako diamant z filmu.

Malý kousek za hodně peněz

Diamant Hope je více než 45karátovým briliantem modré barvy. Na délku měří 25,6 milimetrů, na šířku 21,78 milimetrů a jeho tloušťka činí 1,2 centimetru. Výjimečný tak není díky své velikosti, ale zejména díky čistotě, označované jako VS1, což znamená bez vnitřních poruch. Pokud byste se ptali na jeho cenu, možná vám vyrazí dech, že necelých 10 gramů zářivě modrého nerostu může přijít až na 6 miliard korun, ale tak už to ve světě diamantů a drahých kamenů obecně zkrátka chodí. Vlastnit byste ho ale nejspíš nechtěli.

S diamantem Hope se totiž pojí ne zrovna příjemná minulost. Traduje se, že je diamant prokletý, což dokazují i neblahé osudy lidí, kteří ho v uplynulých staletích vlastnili. Diamant například vlastnila francouzská královna Marie Antoinetta, která byla – jak jistě víte – popravena. Diamant se ale dostal také do rukou řeckého obchodníka Simona Maoncharidese, který zemřel i s celou svou rodinou při autonehodě. Nizozemský klenotník Wilhelm Fals, který diamant přebrousil, zemřel rukou vlastního syna, který následně spáchal sebevraždu. A tragédie se nevyhnula ani sultánovi Abdulhamidovi II., který byl svržen z trůnu. Podobných historek je ještě mnohem víc, pro bázlivější z vás už by ale žádné další přijít nemusely, abyste si hon za tímto diamantem rozmysleli.

Čtěte také: Český mimozemský poklad přináší smrt. Proč se vltavínům přezdívá zelené zlo?

Co ale za pověrou, že je diamant prokletý, stojí doopravdy? Ačkoliv se spekuluje nad tím, kde byl diamant vytěžen, jako první jej měl získat francouzský obchodník s drahokamy Jean-Baptiste Tavernier. Neměl jej však zakoupit, nýbrž odcizit ze sochy v některém z indických chrámů. A jakmile představení tohoto místa zjistili, že diamant chybí, měli uvrhnout kletbu na každého, kdo tenhle diamant vlastní. Tak co, chtěli byste pokoušet osud?

Zdroj: ThoughtCo., With Clarity

Video, které jste mohli minout: Bitcoin i zlato trhají rekordy. Hledá se bezpečí před geopolitickým vývojem, říká Kovanda

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom