22. dubna 2024 07:00
Adam Vala

Vypadá jako Voldemort. Nově objevený mravenec dostal jméno po padouchovi z Harryho Pottera

Co brouka spojuje s obávaným čarodějem ze světa Harryho Pottera? Umí snad rozdělit svou duši na několik částí?

Australští vědci se podle práce publikované v časopise ZooKeys zasloužili o objev nového druhu mravence, kterého nalezli v hlubinách australské pustiny. Přibližně 20 metrů hluboko se nacházel pouhé 1-2 milimetry „velký“ mravenec, který lidem z University of Western Australia hned po vytažení z hlubin připomněl jednu knižní postavu. Bledé tělo, dlouhé končetiny a nebezpečná kusadla vedla vědce k přesvědčení, že mravence z rodu Leptanilla jednoduše musí pojmenovat po Voldemortovi.

Mravenčí Avada Kedavra

Ano, úhlavní nepřítel Harryho Pottera ze stejnojmenného díla spisovatelky J. K. Rowling prý jako by z oka vypadl objevenému mravenci. Nebo naopak, pokud na tom vlastně sejde. Každopádně L. voldemort už je zapsán v knihách a nikdo mu jeho identitu neodpáře. Ve skutečnosti jsou ale mnohem zajímavější samotné vlastnosti mravence nežli jeho jméno, jak už to v přírodě zpravidla bývá.

Bledé tělo je přirozeně odrazem skutečnosti, že se tenhle malý mravenec pohybuje v místech, kam nedopadá žádné světlo. V poměru k tělu velká kusadla pak podle vědců naznačují, že jde o predátora, jeho malá velikost a zanedbatelná hmotnost mu pak dovolují pohybovat se zhutněným terénem a žít i tam, kde by jiné organismy uhynuly.

Mohlo by vás zajímat: Budeme místo koření používat mravence? Umí vyrobit chuť masa, nový kulinářský výzkum je fascinující

„Tento nový druh je téměř jistě predátor, obávaný lovec ve tmě,“ komentoval objev biolog Mark Wong, který stál v čele výpravy do australské divočiny. „Zatímco přesná kořist mravence zůstává nejasná, o jiných druzích rodu Leptanilla je známo, že používají své ostré čelisti a silná žihadla například ke znehybnění stonožek žijících v půdě,“ dodal Wong, ačkoliv nemůže v tuto chvíli poskytnout žádný bližší důkaz. Ostatně, z podzemí byli vyloveni jen dva zástupci druhu L. voldemort, takže o žádných závěrech ještě nemůže být řeč.

Zdroj: ZooKeysMark Wong - X, Phys.org

Video, které jste mohli minout: Jeho kousnutí opravdu bolí, jen se na to podívejte. Nenápadný cvrček má doslova biblické kořeny

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom