2. května 2024 15:50

Pohlédněte do 1000 let staré tváře. Podobu svatého Vojtěcha zrekonstruoval tým odborníků

Jak vypadal svatý Vojtěch?

Krátké vousy i vlasy a oči dodávající laskavý výraz. Tak si tým odborníků představuje podobu významného Slavníkovce.

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství svatého Vojtěcha odhalili zástupci arcibiskupství a odborníci, kteří se na výzkumu podíleli. Nejprve vytvořili digitální kopii lebky světce, která je součástí Svatovítského pokladu. Podobu pak vědci pod vedením brazilského 3D designéra Cícera Moraese odhadli pomocí informací o úponu lebečních svalů a tloušťky měkkých tkání podle konkrétních rozměrů lebky.

Přečtěte si také: Svatý Vojtěch unikl vyvraždění Slavníkovců. Krutou smrt mu přinesla vlastní neústupnost

Svatý Vojtěch žil ve druhé polovině 10. století a byl druhým pražským biskupem. Vojtěch jako jeden z mála Slavníkovců přežil 28. září 995 vyvraždění svého rodu na hradě Libici. Už v dubnu 997 ale zemřel mučednickou smrtí během misijní cesty na území pruských pohanů a o dva roky později byl prohlášen za svatého.

Digitální kopii světcovy lebky zkoumal tým 3D designérů, antropologů a lékařů z Česka, Brazílie, Polska a Austrálie. Vedl je Cícero Moraes, který se 3D rekonstrukcím podob dávno zemřelých osobností úspěšně věnuje už několik let. Využívá k tomu software určený především lékařům, kteří na něm mohou zpracovávat data z počítačové tomografie a mohou v něm plánovat operační zákroky. Na podzim 2021 tak například představil podobiznu svaté Ludmily, o tři roky dříve také tvář Zdislavy z Lemberka.

Na digitálním odhadu podoby svatého Vojtěcha pracovali i český geoinformatik Jiří Šindelář a fotograf Martin Frouz. „Nejprve bylo potřeba vytvořit digitální kopii lebky světce. To se provádí metodou vícesnímkové fotogrammetrie,“ řekl Šindelář. Metoda spočívá v pořízení mnoha fotografií lebky, které se překrývají a ze kterých program následně vytvoří 3D model.

Barva kůže, očí, vlasů a vousů je uměleckým vkladem

Lebka svatého Vojtěcha není dochovaná v úplnosti, chybí jí spodní čelist a část levé tváře. Podle Šindeláře je před rekonstrukcí tváře potřeba lebku zkompletovat, k čemuž slouží metoda, kterou výzkumný tým vyvinul. Výzkumem mnoha lebek a obličejů přišli odborníci s novými vztahy a poměry mezi jednotlivými částmi obličeje. Díky tomu mohou lépe odhadnout chybějící části lebky. Metoda našla podle Šindeláře uplatnění také na operačních sálech, využívají ji plastičtí chirurgové, například k rekonstrukci zdeformované tváře po autonehodě.

„Podle nové metodiky jsme doplnili chybějící části lebky i chybějící spodní čelist. Následně je třeba zkombinovat dvě metody, anatomickou a metodu hloubky měkkých tkání. První metoda využívá jednoznačné informace o úponu lebečních svalů, zatímco druhá metoda využívá znalosti tloušťky měkkých tkání dle konkrétních lebečních rozměrů,“ popsal postup Šindelář.

Mohlo by vás také zajímat: Impozantní práce českých vědců: Vdechli život tváři sv. Vojtěcha. Podívejte se, jak vypadal

Odborníci nejprve představili vědeckou aproximaci, která je černobílá, bez vlasů a vousů a má zavřené oči. Barva kůže, očí, vlasů a vousů a jejich úprava jsou totiž prvky, které z kostí nelze vyčíst. Následná barevná rekonstrukce s vlasy a vousy je podle Šindeláře obraz světce s uměleckým vkladem.

Zdroj: ČTK, Břevnovský klášter

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom