3. září 2024 18:06

6 zabijáckých vln, které se podařilo natočit na video. Pohled na ně vám rozhoupe žaludek

Superlodě: Giganti moří – vlny.mp4

Největším nebezpečím pro lodě plavící se po mořích a oceánech zůstávají nepředvídatelné rozmary počasí a obří vlny. Každoročně se potopí desítky lodí a mnohé z nich dokonce zmizí beze stopy. Odborníci se domnívají, že za tím stojí tajemné, až 30 metrů vysoké vlny.

Zabijácké vlny byly dlouho považovány za výmysl, dokud nebyly koncem 90. let nafilmovány z vrtné plošiny v Severním moři. V roce 2001 se pak luxusní loď Bremen (dnes Seaventure) střetla v jižním Atlantiku s vlnou vysokou dokonce 35 metrů. Masa vody prorazila skla na můstku a podle tvůrců dokumentu Superlodě: Giganti moří, který můžete vidět na Prima ZOOM, trvalo posádce půl hodiny, než nahodila pomocný dieselový motor a dostala loď pod kontrolu.

Podívejte se na šest gigantických vln z posledních let, které se podařilo zachytit kamerou. Jejich ničivá síla je enormní:

Přečtěte si také: Obří vlna tsunami zasáhla Británii tak silně, že před 8 tisíci lety hromadně zabíjela

Plavba hurikánem

Nic neprověří schopnosti kapitána jako plavba hurikánem. A platí to i o lodích, jež jsou na nepříznivé podmínky stavěné podobně, jako vlnami zmítané záchranné plavidlo (ve videu přibližně 01:44-02:32). Jeho úkolem je křižovat rozbouřené moře a pátrat po lodích, jež se ocitly v nouzi. To ale neznamená, že se sami záchranáři nemohou dostat do potíží.

Severní moře

Na Zemi není mnoho bouřlivějších míst než Severní moře. Golfský proud se a u břehů Skandinávie střetává s chladnými arktickými vodami a vytvářejí tak explozivní směs. Oblast bohatá na ropu a zemní plyn je přitom plná těžebních plošin, které fakticky plavou jako obří lodě a jsou tak vystavené všem rozmarům počasí. V lednu 2015 pořídil jeden z pracovníků plošiny Borgholm Dolphin východně od Skotska fascinující záběry bouře pohazující si s její obytnou částí, jako by to byla dětská lodička (ve video po 03:48).

A znovu Severní moře

Další záběry (ve videu 05:23-06:52) opět pořídila posádka záchranného plavidla v Severním moři, tentokrát během třídenní hlídkové plavby v polovině ledna. Loď se propadá a znovu šplhá na mohutné vlny, v jednu chvíli ohromující masa vody dopadne až na můstek. Zimní rozhodně Severní moře není pro slabé žaludky.

Tsunami v Japonsku

Ve výčtu smrtících vln pochopitelně nemůže chybět tsunami. Tentokrát se přeneseme na palubu lodi japonské pobřežní stráže, jejíž posádce se podařilo v březnu 2011 tsunami natočit (ve videu 07:20-08:38). Při pohledu na vzácné záběry se nejprve zdá, že se horizont mírně zvedá, vzápětí je ale jasné, že se blíží obří vlna tsunami. Jediným řešením je proplout kolmo na tsunami, vzrušené dohadování na kapitánském můstku přitom dává tušit, že nervozita z blížícího se nebezpečí je doslova hmatatelná.

Dokonalá bouře

V dubnu 2021 zažila posádka tankeru pro převoz chemických látek v severním Atlantiku chvíle beznaděje, když na jejich loď zaútočily vlny jako z filmu Dokonalá bouře (ve videu čas kolem 08:05-10:16). Podle webu AccuWeather v té době oblast čelila bouřkovým systémům s větrem o rychlosti až 120 km/h a vlnami vyššími než 15 metrů. Představa, že tudy proplouváte na vikingském drakkaru vyrobeném ze dřeva a poháněném plachtou a vesly, vyvolává husí kůži.

Mohlo by vás také zajímat: Hrozivý stav nouze, popsal hasič nehodu v Baltimoru. Úřady měly o lodi vědět

Kontejnerová loď

Na první pohled se zdá, že čím větší loď, tím bezpečnější plavba. Ale i kapitáni obřích kontejnerových lodí musí vědět, jak proplout vlnami a jak se poprat s proudy a silným větrem. Někdy ovšem ani to nestačí. Své o tom ví posádka lodi, která se v Biskajském zálivu dostala do úzkých nikoliv vinou počasí, ale kvůli špatně rozloženému nákladu. Záběry lodi hrozivě se naklánějící ze strany na stranu (ve videu čas 10:54-11:40) patří k nejděsivějším v celé kolekci.

Zdroj: Science News, The Maritime Executive

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský