17. ledna 2024 06:00

Obří vlna tsunami zasáhla Británii tak silně, že před 8 tisíci lety hromadně zabíjela

Skutečně kolosální vlna tsunami, která vznikla náhlým sesuvem ohromného množství půdy na Norském pobřeží, udeřila na pobřeží severní Británie před osmi tisíci lety. A zdá se, že si na tamních osadnících vybrala hodně krutou daň…

V Norském moři se nachází obrovský kontinentální svah jménem Storegga, velká hrana. Když se před zhruba 8150 lety jeho velká část najednou sesunula, vyvolalo to tak obrovskou vlnu tsunami, že na Shetlandech dosahovala výšky okolo 20 metrů. Když se přiřítila k severnímu pobřeží severní Británie, pořád ještě měřila zhruba 3 až 6 metrů.

Jak víme, zhruba v té době taky celkem náhle zmizela tehdejší asi tisícihlavá lidská populace, která tehdy v oblasti žila v drobných pobřežních osadách. Dohromady se ale obě události povedlo spojit vědcům až nyní, a to díky počítačové simulaci.

Písek a suť

Odborníci se dřív domnívali, že mezolitické populaci zkrátka přestalo přát podnebí. Na celém kontinentu totiž teploty citelně a hlavně trvale poklesly. Že by k zániku tamním obyvatelům pomohla právě Storegga se sice jevilo jako možnost, zkoumané sedimenty z této doby ale byly plné hrubší suti. A to vědcům nesedělo – čekali by spíš sedimenty písčité, které by byly pro tsunami typičtější.

Přečtěte si také: Největší tsunami všech dob byla vyšší než mrakodrapy. Očití svědci zázračně přežili

Nebylo tedy jasné, jestli ničivá vlna skutečně dosáhla až k osadám, které byly zhruba v místě, kde nyní leží vesnice Howick, anebo nikoliv. Odborníkům se ovšem nyní povedlo celou ničivou událost nasimulovat a zjistili, že by tsunami osady dosáhnout nemohla… pokud ovšem ve chvíli, kdy udeřila, nebyl zrovna plný příliv.

Ničivá shoda okolností

„Kdyby se neštěstí stalo právě na vrcholu přílivu, měla by vlna dokonce i dost síly na to, aby místo písku přinesla hrubou suť,“ vysvětlili autoři ve shrnutí svého výzkumu. „Našli jsme důkazy, že tsunami skutečně byla pravděpodobně tím hlavním, co přispělo k náhlému poklesu tehdejší populace v severní Británii,“ uzavřeli.

Následky totiž podle všeho byly vskutku katastrofické. Lidé v postižené oblasti téměř všichni při neštěstí zemřeli. Zdroje potravy, díky nimž se tamní populaci dařilo tak dlouho prosperovat, byly navíc taky rázem pryč. A megatsunami měla k tomu všemu asi podíl i na definitivním zaplavení Doggerlandu, tedy lidmi osídleného pevninského mostu nacházejícího se v minulosti mezi Británií a kontinentální Evropou.

Zdroj: P. D. Sharrocks, J, Hill: Evaluating the impact of the Storegga tsunami, Frontiersin.org, NASA/ADS

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom