14. prosince 2023 06:00

Nově objevená socha nadchla archeology. Je stará 2175 let a má jít o nikdy neviděný originál

Starodávnou skulpturu našli během vykopávek ve starodávném městě Stratonikeia v turecké Muğlanské provincii. Její podobu navíc dobře znají, dílo slavného rhodeského sochaře Římané hojně kopírovali.

Tureckým archeologům se zřejmě povedlo nalézt originál sochy múzy tance od slavného sochaře Filiskose. Informovalo o tom turecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu.

Velká figurální plastika je dost poničená, chybí jí obličej a ruce. Ani jedno odborníci v okolí místa nálezu neobjevili. Podobu 2175 let staré sochy ale přesto do detailů znají, protože ji Římané později velice často kopírovali.

Devět múz a atleti, které nikdo neviděl

Múza tance, Terpsichoré, je podle mytologie jednou z dcer boha Dia a bohyně paměti Mnémosyné. Umělci ji většinou vyobrazují v taneční póze a s lyrou v ruce. Původem rhodéský sochař Filiskos přitom neučinil výjimku.

Přečtěte si také: Vykopávky v britské královské nemocnici odkryly praktiky pohřbívání, ze kterých mrazí

V jeho případě bychom ale spíš měli říct, že byl pro tento trend jednou z inspirací. Nejenže údajně ve 2. století před naším letopočtem vytvořil sochy všech devíti Múz, ale jeho dílo pak sloužilo jako inspirace mnoha římských umělců. Paradoxní je, že jeho sochařské dílo z helénského období známe z historických pramenů, nikdo nikdy ale neobjevil žádný z originálů. Až dosud.

Fascinující historie

Sochu odborníci objevili během vykopávek ve starodávných římských lázních. Nacházela se v takzvaném frigidariu, tedy části se studenou vodou. Archeologové ve městě Stratonikeia na fascinující nálezy nicméně narážejí poměrně často.

Mohlo by vás zajímat: Bílý svařák, šukrut či flódni. Podívejte se na 10 nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě

Což je pochopitelné, neboť je oblast osídlená už od pozdní doby bronzové (zhruba 1500 let před n. l.), a vystřídali se zde Ptolemaiovci, Makedonci, Rhodésané i Římané. Hlavně poslední zmínění z místa vybudovali fascinující mramorové město, které je nyní na indikativním seznamu UNESCO.

Zdroj: Anadolu Ajansı, Arkeonews, UNESCO

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom