4. září 2024 13:50

Miliony otroků, které Britové vozili do Ameriky, dostanou památník. Má tvar obrovské mušle

Londýňané už vědí, jak bude vypadat jejich připomínka transatlantického obchodu s otroky, v rámci něhož britské lodě v letech 1640-1807 přepravily do Ameriky 3,4 milionu Afričanů.

Vedení britské metropole vybralo ze šestice finalistů vítězný návrh, který instaluje nedaleko místa, kde až do roku 2020 stála socha proslulého obchodníka a otrokáře Roberta Milligana. Pomník muže, který v 18. století profitoval na utrpení Afričanů, byl londýnskou radnicí odstraněn po vlně protestů proti rasismu vyvolaných smrtí George Floyda.

Přečtěte si také: Padl tvrdý trest za vraždu George Floyda. Policista Chauvin bude ve vězení déle, než čekal

Monument nazvaný The Wake (Procitnutí) bude představovat sedm metrů vysokou otevřenou mušli kaurí vyvedenou z bronzu. Podle autora návrhu Khaleba Brookse z Chicaga, jehož předci byli otroky v Mississippi, „když mluvíme o transatlantickém obchodu s otroky, hovoříme o historii lidstva, a ne jenom o historii černých lidí.“

Bronzový památník, za nějž dá londýnská radnice půl milionu liber (asi 15 milionů Kč), bude podobně jako mušle dutý a bude do něj možné vejít dvěma vchody. Stěny symbolicky ozdobí skulptury ve tvaru listů cukrové třtiny. Budoucí umístění před historickým skladištěm West India Quay ve čtvrti Docklands není náhodné. Právě tudy do Londýna proudilo ohromné množství zboží z kolonií včetně čaje, třtinového cukru a rumu.

Přírodní platidlo

Mušle kaurí jsou drobné ozdobné ulity různých druhů plžů, například zavinutců, jež se v minulosti zejména v Africe, Indii a Číně používaly jako platidlo. Nacházejí se v mělkých pobřežních vodách Indického a Tichého oceánu a jejich největším producentem byly tradičně Maledivy.

Mohlo by vás také zajímat: Sochu obchodníka s otroky nahradila podobizna černošské demonstrantky

Mušlemi se pochopitelně platilo i za otroky. Významný černošský abolicionista Olaudah Equiano podle Smithsonian Magazine v 18. století vzpomínal, že ho prodali do otroctví za 172 mušlí kaurí. Odhaduje se, že celkem bylo v rámci obchodu s otroky přepraveno do Severní a Jižní Ameriky mezi 10 a 12 miliony Afričanů.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Encyclopedia Britannica

Video, které jste mohli minout: V Londýně hořela světoznámá památka. S požárem Somerset House bojovalo přes 100 hasičů

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský