28. června 2024 18:20

Miliardy spláchnuté do kanálu. Velkolepý plán na přesměrování migrantů využili přesně dva lidé

Měl to být záchranný projekt pro Velkou Británii a inspirace pro další země Evropy trpící nelegální migrací. Nejprve stovkám a později tisícům migrantů chtěl Londýn vystavit jednosměrnou letenku do Rwandy, po dvou letech úsilí a stovkách milionů vynaložených liber je ale celý projekt před krachem.

Rwanda, země v rovníkové Africe velká jako Morava a Slezsko dohromady s 13,6 miliony obyvatel, kývla na nabídku Británie převzít odpovědnost za nelegální přistěhovalce už v roce 2022. S na první pohled divokým plánem přišel tehdejší premiér Boris Johnson, jeho nástupkyně Theresa Mayová v něm pokračovala a současný premiér Rishi Sunak s ním dokonce spojil své politické přežití.

Přečtěte si také: Genocida ve Rwandě byla horší než holokaust, denně umíralo 10 000 lidí

Podle informací listu The Wall Street Journal doteď na nabídku 3000 liber a jednosměrnou letenku do Rwandy kývli pouze dva nelegální imigranti a nikdo neví, jestli budou následovat další. Už 4. července se v Británii konají parlamentní volby, které mohou do Downing Street 10 poslat vůdce labouristů Keira Starmera. Ten slibuje „plán Rwanda“ okamžitě zastavit. První letadlo s větší várkou imigrantů mělo přitom z Londýna odletět 24. července, tedy tři týdny po volbách.

Astronomické výdaje

Účet za „plán Rwanda“ je přitom už teď astronomický, a i kdyby do východoafrické země vůbec nikdo neodletěl, bude se dál zvyšovat. Podle auditu zveřejněného v březnu 2024 britské ministerstvo vnitra posílá peníze do Rwandy dvěma způsoby. V prvé řadě do Fondu pro hospodářskou transformaci a integraci (ETIF) už poslalo 220 milionů liber a pokud Rwanda přijme aspoň 300 migrantů, odešle v příštích třech letech dalších 150 milionů, celkem tedy 370 milionů liber (téměř 11 miliard Kč). Z tohoto fondu rwandská vláda financuje své rozvojové projekty a kryje náklady spojené s přijetím uprchlíků. Pokud britská vláda dohodu vypoví, Rwanda nic nevrací. Pokud dohodu vypoví Rwanda, vrací jen prostředky zaslané v aktuálním roce.

Migranti budou mít ve Rwandě zajištěné ubytování v připravených hostelech a hotelech, dostanou lékařskou péči a vzdělání a bude jim zajištěna práce. Spolu s letenkou, jejíž cena se kvůli zvláštnímu letu a speciálně školenému personálu šplhá k 11 tisícům liber (asi 324 000 Kč) a dalšími výdaji se náklady na každého z 300 migrantů odeslaných do Rwandy podle listu The Guardian vyšplhají na astronomických 1,8 milionu liber, což je asi 53,2 milionu Kč.

Ve Rwandě imigranti podstoupí azylové řízení, do Británie se ale nikdo z nich už nevrátí. Počítá se s tím, že část se jich ve Rwandě usadí a části bude nabídnut transfer do třetích zemí. Právě hrozba, že by se v takovém případě mohli imigranti stát obětí perzekuce ze strany svých původních režimů, byla hlavním důvodem průtahů při realizaci plánu. Pokrok nastal teprve v březnu 2024, kdy se Sunakově vládě podařilo prosadit zákon označující Rwandu za bezpečnou zemi.

Mohlo by vás také zajímat: Migrace je nedostatečná. Eurokomisařka chce ročně do Evropy dostat o milion lidí víc

Nelegální imigranti se do Británie snaží proniknout nejčastěji po moři z Francie. Jen za prvních šest měsíců roku 2024 jich k ostrovům dorazilo 13 195, což je více než ve stejném období předchozích let. Pokud britská vláda nic nepodnikne, odhaduje ministerstvo vnitra roční celkové náklady na ubytování žadatelů o azyl v roce 2026 na 11 miliard liber, tedy přibližně 325 miliard Kč.

Zdroj: Voice of America, The Guardian, BBC

Video, které jste mohli minout: Deportujme zločince a radikály do Afghánistánu a Sýrie, říká Scholz. Německo už na tom pracuje

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom