30. června 2023 06:00

Do Varů míří dobrodružná klasika z napoleonských válek. Neměli byste ji minout

Master & Commander: Odvrácená strana světa aspiruje na nejlepší film, který se odehrává na válečné lodi, a zaslouženě patří mezi historické klasiky z období napoleonských válek.

Jako poctu Russellu Croweovi, jedné z hlavních hvězd 57. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, zařadili organizátoři projekci filmu Master & Commander: Odvrácená strana světa na program prvních dní filmových přehlídek a rozhodně byste ji neměli nechat ujít. Russel Crowe se zde vydal jako kapitán Jack Aubrey přes půlku světa ve stopách francouzské válečné lodi už v roce 2003. Příběh z napoleonských válek, odehrávající se v „jižních mořích“, ale nabízí minimálně sedm důvodů, proč se jím nechat unést i dnes.

Mohlo by vás zajímat: Před 224 lety začala slavná námořní bitva u Abúkíru. Víte, kdo ji vyhrál?

1. Film od režiséra Petera Weira (Truman Show), ilustrující to nejlepší z námořní historie, podle kritiků zkombinoval „epiku s lidskostí“ a dočkal se i nominace na deset Oscarů včetně toho za nejlepší film. Nakonec mu většinu cen přebral snímek Pán prstenů: Návrat krále, byl to ale těsný boj.

2. V éře, kdy se většina podobných filmů natáčí ve studiu a nejvíc práce odvedou digitální animátoři, využili filmaři při natáčení Master & Commander skutečné lodě. Tou hlavní byla replika válečné plachetnice s 20 děly, která byla podle plánů britské Admirality z poloviny 18. století postavena v roce 1970 v Kanadě. V době natáčení se ještě jmenovala HMS Rose, od roku 2007 se ale stejně jako ve filmu jmenuje HMS Surprise. Dnes byste ji našli v Námořním muzeu v San Diegu.

3. Produkce navíc do natáčení zapojila další skutečnou plachetnici – shodou okolností totiž v té době vyrazila na plavbu kolem světa replika HMS Endeavour, jedné z lodí kapitána Jamese Cooka. Filmaři toho využili a partyzánsky k ní dopravili dva kameramany, zrovna když se plavidlo blížilo k nejjižnějšímu bodu Jižní Ameriky. Dramatické záběry jsou tedy zcela autentické – skutečně pocházejí z plachetnice 19. století plavící se kolem skutečného Mysu Horn!

4. Románová předloha Master & Commander: Odvrácená strana světa se odehrává v roce 1812 a hlavními nepřáteli britských námořníků v ní byli Američané, což pochopitelně z hlediska filmové distribuce nebylo úplně taktické. Scenáristé proto vrátili děj o sedm let zpět do roku 1805, kdy se Británie potýkala s námořní blokádou ze strany Napoleonova loďstva. V říjnu téhož roku v bitvě u Trafalgaru admirál Horatio Nelson porazil Francouze na hlavu, sám při tom ale zahynul. Ve filmu je zmíněna i bitva u Abúkíru na Nilu, kde Nelson v roce 1798 Francouze také drtivě porazil.

5. Aby filmaři navodili autentický pocit, že spolu posádka prošla tím dobrým i tím špatným, všichni herci bydleli po dobu natáčení odděleně od štábu. Jejich společné ubikace neměly televizi a navrženy byly záměrně dost podobně jako loď samotná.

6. Své museli filmu obětovat i hlavní představitelé. Russell Crowe kvůli roli kapitána nejen nabral několik kilo váhy, ale především se naučit hrát na housle. Jak sám říkal, bylo to to nejnáročnější, co kdy pro roli udělal. Paul Bettany kvůli své roli lodního lékaře a nadšeného přírodovědce naopak odešel na studia do londýnské Royal College of Surgeons, aby se seznámil s tím nejlepším, co chirurgům nabízely nástroje a postupy z přelomu 18. a 19. století.

7. Legendární přípitek „na manželky a milenky, ať se nikdy nepotkají“ není výmyslem scenáristů. V britském námořnictvu má dlouhou tradici, tradičně se tak připíjelo každý čtvrtek.

Zdroj: Bulletproof ActionScreenRant

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom