29. února 2024 07:00
Adam Vala

Máslo na hlavě? Vysvětlení populární fráze dává větší smysl, než si myslíte

Může se zdát trochu nelogické, proč by se měl chtít kdokoliv mazat živočišným tukem, když udělá chybu. V minulosti k tomu ale skutečně docházelo, prozradíme vám proč!

Klidně se s vámi vsadíme, že už jste někdy měli máslo na hlavě. Ne doslova, ale obrazně, když jste udělali chybu a možná jste pocítili i trochu toho lidského studu. Napadlo vás ale někdy, proč se právě takové chvíle popisují už na pohled touto poměrně mastnou frází? Možná budete překvapení, ale nejde jen o obrazné přirovnání, máslo na hlavu totiž v minulosti skutečně někdo dostával.

Máslo jako jídlo, ale také jako lék

Nejprve je asi nutné vysvětlit, že ačkoliv si dnes máslo spojujeme převážně s jídlem, proces výroby mastné živočišné hmoty byl objeven na sumerské desce, která pocházela přibližně z období 2500 let před naším letopočtem. Zápisy ze středověku pak dokazují, že spíše než k jídlu bylo máslo využíváno k výrobě mastí a léků, a až později jej začali lidé především nižšího původu konzumovat. Chleba s máslem se nicméně stal postupně velmi oblíbeným i ve střední a vyšší vrstvě a svou popularitu si zachovává dodnes.

Jak to ale souvisí se rčením „mít máslo na hlavě“, jehož původ dnes hledáme? Právě proto, že si máslo postupně vybudovalo reputaci a stalo se oblíbenou součástí jídel, dávali si lidé záležet na tom, aby vyráběli nebo kupovali máslo kvalitní. Když se však našel někdo, kdo se snažil výrobu ošidit, byl potrestán. A tím se dostáváme do 15. století, konkrétně do Francie a k trestu, který skutečně spočíval v tom, že nepoctivý obchodník dostal hroudu vlastního tuku na hlavu a musel stát na slunci tak dlouho, dokud se máslo na hlavě nerozpustilo. Součástí trestu pak bylo i olizování zvířaty, která se většinou k nešťastníkovi seběhla.

Čtěte také: Máslo, cukr i vejce rapidně zlevňují. Za kolik dnes seženete základní potraviny?

„Je snadné pochopit, že veřejné potrestání podvodníka tak ponižujícím způsobem mohlo vést k výrazu ‚mít máslo na hlavě', který se následně rozšířil do dalších evropských jazyků,“ vysvětluje ve svém článku magazín Mosaic. Ačkoliv nabízí i alternativní vysvětlení původu, které má pocházet z jidiš a má jít jen o obrazné přirovnání, představa lidí stojících na slunci s tukem na hlavě se nám přece jen zdá jako výstraha mnohem silnější.

Zdroj: Mosaic Magazine, Wikipedia

Mohli jste propásnout: Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom