8. ledna 2024 01:30

Kim Čong-un vládne zemi plné raket a vězňů, v diktatuře má pokračovat jeho dcera

Obrněný vlak Kim Čong-una

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nastoupil do čela KLDR v prosinci 2011 po náhlém úmrtí svého otce Kim Čong-ila. Již třetí vládce severokorejské dynastie Kimů vsadil hned na začátku své vlády na tvrdá opatření proti svým nejbližším a posilování vojenské moci izolovaného režimu.

Nevyzpytatelný komunistický vůdce, který pravděpodobně oslavil 8. ledna 2024 čtyřicáté narozeniny, se přesto dokázal dvakrát sejít s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jednal i s Jižní Koreou, přestože s oběma zeměmi je KLDR již od 50. let ve válečném stavu. Maska diplomata ale Kim Čong-unovi nevydržela dlouho.

Rozvoj jaderného a raketového zbrojního programu v posledních letech nabral obrátky, za Kim Čong-unovy vlády se uskutečnily čtyři ze šesti jaderných testů a Pchjongjang také nechal jen od roku 2022 odpálit více než sto balistických střel různého dosahu. V listopadu 2023 pak KLDR vyslala na oběžnou dráhu špionážní satelit a další tři vojenské výzvědné satelity plánuje vypustit v roce 2024.

V rámci své taktiky začal Kim Čong-un prohlubovat vztahy s odpůrci Spojených států, v první řadě s Ruskem. Podle amerických zdrojů dodává Pchjongjang Putinovu režimu zbraně – zejména rakety – potřebné pro pokračování invaze na Ukrajině, zatímco Moskva na oplátku pomáhá KLDR s vývojem modernějších vojenských kapacit. Kim Čong-un dokonce v září 2023 navštívil Rusko, sešel se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a prohlédl si významná vojenská zařízení. Jednalo se o desátou zahraniční cestu Kim Čong-una od jeho nástupu k moci v roce 2011.

Přečtěte si také: Koreanista: Trump byl ve vztazích s KLDR neřízená střela. Vše se vrací do starých kolejí

Vynikající soudruh

Politická kariéra Kim Čong-una začala strmě stoupat v dubnu 2009, kdy byl jmenován do funkce v Komisi národní obrany, která je nejdůležitějším orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul „vynikající soudruh“ a před sjezdem vládnoucí Korejské strany práce (KSP) v září 2010 byl jmenován generálem a armáda mu vyjádřila podporu. Na sjezdu samotném se poté stal členem ústředního výboru KSP a místopředsedou ústřední vojenské komise strany. Krátce nato bylo veřejnosti oznámeno, že Kim Čong-un nastoupí po svém otci do čela země.

Ve vztahu k 26 milionům obyvatel Severní Koreje navázal Kim Čong-un na přístup svého otce Kim Čong-ila a svého děda Kim Ir-sena, kterého kdysi Sověti dosadili do čela KLDR. Poslušnost tak udržuje kombinací propagandy a přísných trestů, po celé zemi jsou odhadem desítky pracovních táborů, v nichž odhadem živoří kolem 200 000 vězňů. Kim Čong-un se ale zároveň nechává fotit s rozesmátými vojáky, vědci či dětmi, navštěvoval školy, farmy nebo továrny a všude – alespoň podle tvrzení oficiální propagandy – dokázal poradit.

Bez milosti se Kim v prosinci 2013 zbavil Čang Song-tcheka, vysoce postaveného generála a manžela své tety Kim Kjong-hi. V únoru 2017 pak na letišti v malajsijském Kuala Lumpuru zemřel vůdcův bratr Kim Čong-nam, kdysi považovaný za možného nového vládce KLDR, který však později v zemi upadl v nemilost. Jeho otravu nervovým plynem VX údajně zosnovaly severokorejské tajné služby.

V dubnu 2020 se Kim Čong-un na tři týdny neobjevil na veřejnosti, spekulovalo se o jeho vážném zdravotním stavu a některá jihokorejská i americká média přinesla informaci, že severokorejský vůdce podstoupil kardiovaskulární chirurgický zákrok. To se později nepotvrdilo, důvodem Kimova zmizení byly pravděpodobně obavy z nákazy koronavirem. První případ výskytu nemoci covid-19 v zemi však Severní Korea oficiálně přiznala až o dva roky později.

Pilný student a tajný návštěvník Prahy

Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1984, severokorejská propaganda ale uvádí jako rok jeho narození 1982, což má být symbolicky 70 let po narození zakladatele dynastie Kim Ir-sena (narodil se v roce 1912).

O soukromí Kim Čong-una se toho mnoho neví. Vzdělání získal na mezinárodní škole ve švýcarském Bernu, kde do roku 1998 studoval pod jiným jménem, a během svých studií také údajně navštívil Prahu. Podle svých spolužáků byl Kim dobrým studentem, který se kolektivu nestranil. V letech 1998 až 2001 pod jménem Un Pak studoval mezinárodní školu ve švýcarském Liebefeldu a poté se vrátil do KLDR, kde navštěvoval vojenskou akademii. Kromě rodného jazyka ovládá Kim Čong-un angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je známý především svou vášní pro basketbal, ale zajímá se i o lyžování.

Dcera, budoucí diktátorka?

Manželkou Kim Čong-una je od roku 2009 bývalá zpěvačka Ri Sol-ču, která se ale na veřejnosti začala objevovat po jeho boku až později. S Ri má Kim pravděpodobně tři děti, nejzajímavější je jeho zřejmě 11letá prostřední dcera Kim Ču-e.

Právě s ní se začal severokorejský vůdce překvapivě často objevovat na veřejnosti, což podle některých analytiků může znamenat, že v budoucnu Kim Čong-una nahradí. Nahrávat tomu má i skutečnost, že se objevila i na poštovních známkách.

Zdroj: ČTK, Forbes, Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom