27. prosince 2022 06:00

Po kolika letech hrozí nevěra nejčastěji? Věda dala jasnou odpověď

Říká se jednoletá, tříletá, sedmiletá krize. Co na tyhle známé vztahové poučky ale říká výzkum? Skutečně existují jasně daná období, kdy vztahy dvou lidí procházejí zkouškou?

Všechny tyhle poučky mají svoje logické opodstatnění. První rok je o důkladném vzájemném poznávání a často během něj vítězí sexuální přitažlivost. Chvíli tak trvá, než si všimneme, co je partner vlastně za člověka. Ve třetím roce vztahu padají růžové brýle, když opadne příliv hormonů, koktejl testosteronu, dopaminu a oxytocinu, který počáteční zamilovanost doprovází. Po sedmi letech je zase celkem pochopitelné, že spokojený vztah může poškodit nuda a stereotyp.

Podpoří ale tahle tvrzení i solidní výzkum? Co se nevěry týče, tak studie říká: Ano… i ne.

Ženy mají nutkání nevěry dříve

Odborníci z Izraele se zaměřili na důvody, proč někteří cítí nutkání k nevěře. 423 účastníků mělo v dotazníku například určit důležitost 29 faktorů, díky kterým by pokušení partnera podvést odolali, a jak se ukázalo, strach ze samoty a morální kompas byly ty nejpodstatnější z nich.

Výzkum ovšem mimo jiné ukázal, že ženy svým partnerům opravdu nejčastěji zahýbají mezi šestým a desátým rokem vztahu. U mužů je tahle hranice ale posunutá až na jedenáctý rok, takže ti se do termínu „sedmiletá krize“ nevejdou.

„Byl/a fakt sexy…“

Jakkoli zajímavé tohle zjištění je, neodoláme, abychom nepřipomněli ještě americký průzkum z roku 2017, kde z odpovědí víc než 2 tisíc Evropanů a Američanů vyšlo následující: Zatímco pro ženy byla nejpádnějším důvodem k nevěře nedostatečná pozornost jejich partnera, muži nejčastěji jako ten nejpodstatnější důvod uvedli: „Byl/a fakt sexy“.

Zdroj: Journal of Sex Research

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom