23. srpna 2024 18:30

Sedm mrtvých na luxusní jachtě. Za vše prý může tajemný meteorologický jev

Na Sicílii se potopila jachta

Náhodným pozorovatelům v neděli 18. srpna večer mohl pohled na osvětlený divoce tančící 73 metrů vysoký stěžeň naznačit, že se jachta Bayesian ocitla v nesnázích. Luxusní loď kotvila u pobřeží Sicílie východně od Palerma, když se nad ní po půlnoci nečekaně zavřela voda. Co mohlo způsobit, že supermoderní jachta skončila na dně moře v hloubce 50 metrů?

Vyšetřování příčin katastrofy je na samém začátku, jisté je, že neštěstí má sedm obětí. V pátek potápěči vyzvedli z vraku lodi tělo poslední pohřešované cestující, kterou byla 18letá Hannah, dcera britského podnikatele v oboru IT Mikea Lynche. Jeho tělo záchranáři objevili v trupu jachty o den dříve. Na poslední záběry jachty vzdorující bouři se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Zemřeli už v neděli a záchranáři o tom celou dobu věděli. Příběh ztracené ponorky dostal další rozměr

Jachta se potopila s 22 osobami na palubě, deset z nich patřilo k posádce lodi. Patnácti lidem se podařilo zachránit, ještě v den nehody se našlo mrtvé tělo šéfkuchaře Recalda Thomase, který na jachtě vařil. Dalšími oběťmi jsou manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchův právník Chris Morvillo s manželkou Nedou, jejichž těla potápěči vyzvedli ve středu.

Podle očitých svědků se 56 metrů dlouhá loď v silné bouři potopila během několika minut. Jachta leží na dně převrácená na pravobok a podle potápěčů není nijak viditelně poškozená. Dokonce i její duralový stěžeň, který měl patřit k nejvyšším na světě, je zřejmě v pořádku.

Experti se zatím neshodli, co tak rychlou a nečekanou zkázu způsobilo.  Asi 100 metrů od Bayesianu přitom v osudnou noc kotvila menší loď, která nepříznivé počasí bez problémů přečkala. „Loď se potopila, protože nabrala vodu. A další vyjádření už budou muset poskytnout vyšetřovatelé,“ řekl italské televizi TG1 Giovanni Costantino, generální ředitel společnosti Italian Sea Group, která zahrnuje i výrobce jachty, loděnici Perini.

Tajemné vodní tornádo

Svědci nicméně popsali, že v době potopení lodi spatřili mohutné vodní tornádo. Jde o rotující sloupec vody a vodní tříště, který vzniká při vichřici nad mořem nebo jinou vodní plochou. Podobně jako v případě klasického tornáda jde o ničivý jev, který je ale takřka nemožné předpovědět dopředu.

Jeho vzniku nahrává vysoká teplota vodní hladiny – ta je aktuálně ve Středomoří přes 30 °C. Ohřátý vzduch nad vodní hladinou stoupá vzhůru a bere s sebou vodní páru. Vodou nasycené mraky jsou základem pro vznik bouřek, v nichž pak poryvy větru mohou způsobit, že stoupající pára začne rotovat. Pokud se takový rotující vítr dotkne hladiny moře, nabere vodu a vodní tříšť a vznikne vodní tornádo.

Vodní tornáda jsou možná překvapivým, ale zase ne tak neobvyklým meteorologickým jevem. Podle Mezinárodního centra pro výzkum vodních tornád jich bylo jen v pondělí 19. srpna, kdy se jachta Bayesian potopila, v italských vodách zaznamenáno nejméně 18. Jak vysvětluje britská BBC, vodní tornáda vznikají na severní polokouli nejčastěji v pozdním létě nebo na podzim, kdy je voda nejteplejší. S postupným oteplováním klimatu se ale jejich vznik posouvá více do léta.

Mohlo by vás také zajímat: Na ztroskotané jachtě zemřel miliardář a jeho dcera. Za zkázou lodě může stát extrémní jev

I když je vodní tornádo nejpravděpodobnější příčinou potopení luxusní jachty, skloňují odborníci i další faktory. Jedním z nich je možné nerovnoměrné rozložení nákladu a také kýl. Loď měla pravděpodobně výsuvný kýl, který dokáže významně zvýšit odolnost lodi proti převrácení, nicméně jen pokud je ve vysunuté poloze. Kapitáni jej ale často zasouvají, aby mohli kotvit v mělkých vodách blízko pobřeží.

Nicméně se zdá, že se posádka chovala zcela profesionálně a nic nezanedbala. Proti vodnímu tornádu nejspíš neměla žádnou šanci.

Zdroj: BBC, CNN, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský