11. září 2024 17:05

Hrozí povodně jako v roce 2002? Meteorologové varují před totožným scénářem

O víkendu hrozí extrémní deště a povodně, varoval ČHMÚ

Meteorologové vydali pro následujících několik dnů varování před extrémními srážkami. Situace může být obdobná jako v roce 2002, kdy Česko zasáhly ničivé povodně.

Na extrémní srážky v období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se musí připravit východ a severovýchod České republiky. Podle meteorologů může s vysokou pravděpodobností v následujících čtyřech dnech spadnout v úhrnu přes 300 mm vody. V Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji (okresy Králíky, Jeseník, Šumperk, Bruntál, Krnov a Rýmařov) se tak musí lidé připravit na hrozbu povodní. Aktuální výstrahu meteorologů najdete tady:

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ ℹ️ Tato výstraha rozšiřuje včerejší (11. 9.) výstrahu o silný vítr a to s výjimkou...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, September 12, 2024

Přečtěte si také: Povodně zasáhly Českou republiku už osmkrát. Nejvíc lidí zemřelo v roce 1997

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v době platnosti výstrahy hrozí sesuvy, podmáčení stromů, snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. „Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací,“ shrnuli meteorologové na svých stránkách nejdůležitější doporučení.

Silný vítr uzemní vrtulníky

Vláda ČR na tiskovém brífinku zároveň požádala obyvatele, aby zejména od pátku do neděle, kdy je hrozba extrémních srážek nejvyšší, zvážili svou přítomnost na kulturních a společenských akcích. Pro případ povodní by si měli lidé v dotčených oblastech připravit evakuační zavazadlo, mít nabitý mobilní telefon a sledovat aktuální informace na stránkách ministerstva vnitra.

Hasičský záchranný sbor ČR také upozornil, že kvůli předpokládané rychlosti větru až 100 km/h hrozí, že nebude k případné evakuaci možné použít vrtulníky. Jak se vyvíjí konkrétní povětrnostní situace v místě vašeho bydliště, zjistíte tady:

Hrozící velký průtok zejména na Labi dělá vrásky také Německu, a to zejména v souvislosti se situací v Drážďanech, kde se v noci na středu zřítila do řeky polovina mostu Carola. Po zřícené části vedla tramvajová trať a cesta pro pěší, jen devět minut před katastrofou tudy projela tramvaj. Na dotaz německých úřadů, zda by v této souvislosti mohla česká strana omezit vypouštění vody z vltavské kaskády, musel ministr zemědělství Marek Výborný dát zápornou odpověď.

Podle Výborného naopak už ve středu dopoledne vodohospodáři zdvojnásobili odtok z vltavské kaskády na 80 m3/sec. Pohotovostní zásoba na Orlíku v té době podle něj byla 200 milionů m3, na Lipně pak 103 milionů m3 vody a v důsledku zvýšeného odtoku se bude dále zvyšovat. Podobně se postupuje v povodí Moravy, kde se to týká nádrží Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov, Slušovice a dalších.

Podobný scénář jako v roce 2002?

Rozsah případných povodní je obtížné odhadovat, podle ministra životního prostředí Petra Hladíka se ale nabízí srovnání s roky 1997 a 2002, kdy Česko zasáhly tisícileté povodně. Ty v konečném důsledku způsobily souhrnné škody v řádu stovek miliard korun a zabily téměř 70 lidí.

Starosti meteorologům dělá hlavně podobnost s rokem 2002. Vznik povodní tehdy umožnily dvě tlakové níže, z nichž první se posouvala 6. a 7. srpna ze severní Itálie podél Alp na Balkán a při tom tlačila teplý a vlhký vzduch směrem k jižním Čechám, kde začalo intenzivně pršet. Situace se o pár dnů později opakovala, hluboká tlaková níže ale tentokrát postupovala přes Čechy na sever do Německa a Polska.

Mohlo by vás také zajímat: MAPA: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Podívejte se, kde je riziko největší

Nejvíc pršelo na jihu Čech a v Krušných horách, místy spadlo 400 litrů vody na m2, což obvykle naprší za půl roku. O den později 13. srpna pršelo prakticky na celém území Čech, kde už ale byla půda nasycená z předchozích dešťů a nedokázala srážky absorbovat. Celkem v té době spadlo na ČR kolem 9,7 miliardy m3 vody. Obdobná situace panuje i nyní, kdy přes Česko nejprve od západu k východu přejde tlaková níže doprovázená vydatnými srážkami. Ta se pak vrátí zpět a nad naším územím se dočasně zastaví.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský