18. září 2024 14:55

Jak se při povodních využívají drony? Čeští hasiči mají speciální systém

Dron toho moc neunese, přesto zvládne zachránit život. Díky speciálnímu vybavení totiž zastane nesmírně důležité úkoly. Hasiči na drony spoléhají nejen při povodních, ale i při požárech, a monitorovali s nimi třeba i likvidaci letecké pumy.

Oblast Jeseníku, Jihomoravský, Moravskoslezský nebo Olomoucký kraj – všude, kde byla situace obzvláště kritická, měli hasiči v posledních dnech nasazené své drony. Práce dronové služby hasičů byla jasná: udržovat přehled o tom, jak se voda v rizikových místech chová, a to i tam, kam se sami hasiči nemohli dostat. Získaná a zpracovaná data pak okamžitě předávali řídícímu štábu.

🛰️ Ve vzduchu máme nejen záchranáře - využíváme i dronové skupiny. Od sobotního rána nasazujeme drony HZS Jihomoravského kraje i v Jeseníku, aby pomáhaly s řízením štábů a monitorováním kritických oblastí. ☔️Díky dronům s krytím IP55 můžeme operovat i za deště a nepříznivých podmínek. Získaná data jsou okamžitě přenášena do řídícího štábu a využívána pro efektivní rozhodování. Velkou podporou je systém Jestřáb, který tato data zpracovává a organizuje do logických celků. Ještě včera ve večerních hodinách vyrazila část naší dokumentační skupiny Generálního ředitelství HZS ČR se speciálním přenosovým vozidlem společně s dronovou skupinou Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje také do postižených oblastí v Moravskoslezském kraji. Zde i během dneška pokračují v monitorování situace. 🎥 Díky kamerám s nočním viděním na přenosovém vozidle zajišťujeme nejen letecké, ale i pozemní sledování perimetru. 👍

Posted by Hasičský záchranný sbor ČR on Sunday, September 15, 2024

Termokamery a přenosové vozy

Drony hasičům prý zdaleka nepomáhají jen s monitoringem. Jsou vybavené termokamerami a dokážou proto v rozvodněné řece nebo v zatopených oblastech odhalit lidi, kteří potřebují pomoc. Díky speciálnímu krytí navíc zvládnou létat také za dost nepříznivého počasí... což byla na většině území republiky v průběhu nejhorších povodňových dní bohužel tvrdá realita.

Hasiči navíc drony nevytahují jen o povodních. Naopak, využívají je k dokumentaci a monitoringu u mnoha mimořádných událostí, včetně požárů. Veliteli zásahu hasičů Ústeckého kraje a taky Pyrotechnické službě Policie ČR drony pomáhaly dokonce i při přípravách likvidace letecké pumy v Litvínově v srpnu 2024. Podrobnosti si můžete nastudovat v tomto článku.

Dokumentační skupina Generálního ředitelství HZS ČR provádí neustálý monitoring místa zásahu, zabezpečuje přenos do štábu a prozkoumává dronem vnitřní prostory budov v těsné blízkosti nálezu pumy. (…) Získaná data jsou shromažďována v aplikaci Jestřáb, díky které lze pro přesnější orientaci na místě zásahu provádět i 3D modelaci místa,“ uvedla mluvčí Záchranného útvaru HZS ČR, Jana Urbancová, v tiskové zprávě ze 29. srpna 2024. V Litvínově prý tehdy naráz operovalo dokonce deset různých dronů.

Zdroj: HZS ČR, ZÚ HZS ČR.

Video, které jste mohli minout: Obce před kalamitou a po ní. Podívejte se, jak povodeň zpustošila česká města

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský