17. března 2016 06:00

Evropští čápi letos neodletěli do Afriky – stačí jim už jen naše smetiště

Evropští čápi mění své chování – a tentokrát na to nemá zřejmě vliv globální oteplování ale jiný aspekt lidského chování…

Týká se to čápů ve Španělsku a Portugalsku. Tamní čapí populace bývala až do nedávna plně migrující: až do roku 1980 se všichni tamní čápi vydávali na migraci do Afriky. Jenže pak se něco změnilo a čápi začali zůstávat doma – v současnosti už Evropu neopouštějí skoro žádní…

Proč? Čápi si totiž podle ekologů vyvinuli závislost na zbytcích jídla, které snadno nacházejí na skládkách. Z elegantních lovců se tak stávají spíše tvorové živícící se podobně jako marabuové…

Čápům to zjevně prospívá; jejich počty díky změně chování rychle rostou – je to vidět například na portugalské populaci: na konci 20. století jich tam žilo asi 1200, dnes je to víc než 14 000. A asi 80 procent jich tráví zimu nikoliv v Africe, ale na místních skládkách.

Vědci to zjistili nejen z pozorování a odhadování, ale především díky GPSkám, které umístili na nohy několika desítek čápů. Jejich chování pak mohli sledovat několik let: výsledky byly šokující.

Skládky zcela změnily chování čápů: už nelétají k rybníkům, nepoletují nad krajinou – jen si z hnízda doletí na skládku a pak rovnou zpátky. Jsou pro zbytky jídel schopní doletět poměrně hodně daleko: někteří za kvalitními skládkami cestovali skoro 50 kilometrů.

Vědci zatím nevědí, jaké důsledky bude mít tato změna chování na další vývoj čápů.

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora