7. července 2024 13:26

Downing Street stavěl Cromwellův špion, dveře s číslem 10 jdou otevřít jen zevnitř

Britský premiér si pořídil štěně ZDROJ:AP

Nejslavnější dveře světa v Downing Street mají svá tajemství. A nejde jen o barvu nebo číslovku 10.

Příchod nového premiéra do domu v londýnské uličce Downing Street je pokaždé mediálně očekávanou událostí. Po desítky minut jsou kamery i fotoaparáty namířené na dveře s ikonickou desítkou, které jsou díky tomu určitě nejznámějšími dveřmi světa. Do sídla britského premiéra po drtivém volebním vítězství ze 4. července zamířil i šéf labouristů Keir Starmer s manželkou Victorií. Jaké dveře za nimi vlastně zapadly a co se skrývá uvnitř?

Přečtěte si také: Kdo je příští britský premiér Starmer? Brilantní stratég a klidný diplomat se špetkou charismatu

Černé dveře, černý dům

V prvé řadě dveře nebyly vždy černé. V první polovině 20. století měly zelenou barvu, a právě tyto dveře byste dnes našli v muzeu Winstona Churchilla v Londýně. Nahradily je dvoje identické dveře, které se „prohazují“ pokaždé, když přijde na řadu jejich údržba.

Dveře nejdou žádným způsobem otevřít zvenčí, nemají totiž zámek ani kliku. Detailně vyvedené klepadlo se lví hlavou a mosazná schránka na dopisy mají svůj původ v 70. letech 18. století a jsou tedy 250 let staré. Na schránce je nápis „první lord státní pokladny“, což byl – a stále je – titul každého britského premiéra od dob Roberta Walpolea (ve funkci 1721-1742). Samostatnou kapitolou je pak číslice deset. Při bližším pohledu je patrné, že nula je mírně nakloněna k jedničce, což má být odkaz na původní dveře, kde byla nula špatně připevněná.

Černou barvu nemají jen dveře, ale také cihlová fasáda domu. Ta byla původně žlutá, ovšem dvě století působení sazí a kouře ve znečištěném centru Londýna způsobily, že cihly zčernaly. Dnešní nátěr proto tento nezamýšlený efekt průmyslové revoluce respektuje.

Za černými dveřmi a vstupní halou s šachovnicovou podlahou z bílých a černých dlaždic se skrývá bludiště přibližně 100 místností rozložených do tří pater. Sídlo britského premiéra totiž ve skutečnosti tvoří tři vzájemně propojené domy. Dům číslo deset má malé vnitřní atrium, všechny tři domy pak vzadu obklopuje zahrada o rozloze 2000 m². Premiér s rodinou bydlí ve třetím patře čísla 10, může ale využívat i sousední dům číslo 11.

Dílo špiona Downinga

Původní domy postavil v roce 1684 George Downing, diplomat a šéf špionážní sítě Olivera Cromwella. Stavěl sice podle plánů architekta Christophera Wrena, ale hlavně stavěl rychle a levně a na podmáčeném pozemku. Zdejší slavný nájemce Winston Churchill později o čísle 10 řekl, že je „vratké a špatně postavené šmelinářem, jehož jméno nese“.

Downing Street je tak pojmenovaná po věrném a štědře odměňovaném podporovateli Cromwella, který schvaloval popravu krále Karla I. a významně přispěl k tomu, že holandská kolonie New Amsterdam spadla Británii do klína a pod jménem New York se stala součástí Britské říše. I proto byste dnes v New Yorku našli dvě ulice nesoucí Downingovo jméno – jedna je v Greenwich Village a další v Brooklynu.

V roce 1735 daroval tři domy v Downing Street král Jiří II. svému prvnímu ministrovi Robertu Walpoleovi a učinil z nich sídlo příštích britských premiérů. Žít zde se ale nechtělo zdaleka každému. Pět Walpoleových nástupců to odmítlo a do roku 1902 bydlelo v budově jen 16 ze 31 britských premiérů.

Mohlo by vás také zajímat: Požár na hradě Windsor: Zkáza za miliony vznikla nešťastnou chybou. Rekonstrukce byla kritizována

Svůj díl viny na tom měl i fakt, že okolní ulice byly hlavně na přelomu 18. a 19. století vyhlášené vysokou koncentrací prostituce a zločinu. Souvisle je Downing Street 10 obývána britskými premiéry teprve od roku 1902.

Zdroj: UKAA, gov.uk

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora