Logo Prima Zoom
  • Menu
  • Témata
  • Pořady
  • TV Program
  • Časopis
  • Sledujte prima+
  • Živě
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
    • Jste tu poprvé?

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
  • Témata
    • Témata
    • Pořady
    • TV Program
    • Časopis
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Cestování
    • Hrady a zámky
    • Hedvábná stezka
    • Příroda
  • Historie
    • Vikingové
    • Epidemie a pandemie
    • Starověký Egypt
  • Věda a technika
    • Koronavirus
    • Vesmír
    • Mars
  • Války
    • Studená válka
    • Válka ve Vietnamu
    • Válečné filmy a seriály
  • Druhá světová válka
    • Adolf Hitler
    • Atentát na Reinharda Heydricha
    • První světová válka
  • Výročí
    • Marie Terezie
    • Napoleon Bonaparte
    • Britská královská rodina
  • Záhady a konspirace
    • UFO a mimozemšťané
    • Utajené příběhy českých dějin
    • Alternativní historie
  • Zajímavosti
    • Filmy versus realita
    • Horory versus realita
    • Optické iluze a klamy
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima FRESH
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Zoom logo

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
Kolika let se v Česku dožívají muži a kolika ženy? Nová studie potvrzuje, že tato čísla mohou jít nahoru

Kolika let se v Česku dožívají muži a kolika ženy? Nová studie potvrzuje, že tato čísla mohou jít nahoru

Velitele Pražského povstání i Němců čekal po válce stejný osud, ve věznici vynášeli fekálie

Velitele Pražského povstání i Němců čekal po válce stejný osud, ve věznici vynášeli fekálie

Sixtinskou kapli vyzdobil i všestranný Raffael. Byl malířem papežů a stavitelem Říma

Sixtinskou kapli vyzdobil i všestranný Raffael. Byl malířem papežů a stavitelem Říma

Rusové zveřejnili detaily o Hitlerově konci. Měl ho zastřelit komorník

Rusové zveřejnili detaily o Hitlerově konci. Měl ho zastřelit komorník

Podivný taneční ceremoniál nemá obdoby. Podívejte se, jak Indové a Pákistánci kopou do vzduchu a koulí očima

Podivný taneční ceremoniál nemá obdoby. Podívejte se, jak Indové a Pákistánci kopou do vzduchu a koulí očima

Jak snadno oloupat vejce natvrdo? Naučte se správný postup, za socialismu to opravdo šlo lépe než dnes

Jak snadno oloupat vejce natvrdo? Naučte se správný postup, za socialismu to opravdo šlo lépe než dnes

5 nejkrásnějších fotek od Hubbleova vesmírného dalekohledu, jenž krouží nad Zemí už 35 let

5 nejkrásnějších fotek od Hubbleova vesmírného dalekohledu, jenž krouží nad Zemí už 35 let

Prima Zoom ■ Zajímavosti
Zajímavosti
17. října 2016 06:00
redakce Prima Zoom
Mohlo by vás zajímat
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí

Co se děje s masem, než se z mrtvoly stane biftek

steak... nejlepší z měsíc vyvěšeného masa

steak... nejlepší z měsíc vyvěšeného masa Zdroj: http://pixabay.com

  • Zavřít
steak... nejlepší z měsíc vyvěšeného masa

steak... nejlepší z měsíc vyvěšeného masa Zdroj: http://pixabay.com

Kráva, prase, zvěřina... Než se dostanou na stůl, byli živými tvory. Po jejich usmrcení začnou s masem „hýbat“ chemické pochody. Víte, co jíte? Jaké maso je nejchutnější?

Seznam.cz banner

Představme si biftek. Šťavnatý, uvnitř trochu zrůžovělý krví, nahoře s příjemně nahnědlou kůrčičkou. Nebo tatarský biftek. Kvalitní hovězí syrové maso v ideálním případě ručně naškrábané v kombinaci se syrovým vejcem je pro jednoho zcela odporná a nepoživatelná směs a pro druhého božská mana. V obou případech maso prochází systémem změn, které mají zásadní vliv na jeho chuť

Továrna na psí maso

Továrna na psí maso

Posmrtná ztuhlost

Zráním masa není míněn proces, během něhož by mělo zezelenat, ale naopak zkřehnout. Maso nejprve ztuhne. Čtenáři detektivek a diváci thrillerů znají ona slova „posmrtná ztuhlost“, tedy rigor mortis. „Teplota svalů ale klesá, jednak přerušením přívodu krve a zejména působením vnějších chladírenských teplot. Rozsah poklesu hodnot pH a teplota svalu během období rigor mortis představují pravděpodobně dva nejdůležitější posmrtné faktory, které ovlivňují kvalitu masa s ohledem na barvu, schopnost vázat vodu a křehkost,“ píše MVDr. Kameník Josef, CSc., v časopise Vesmír. Během ztuhnutí se zkracují svalová vlákna, a pokud je maso vystavené chladu (což v průmyslových chlaďácích bývá), tak dochází o zkrácení až o polovinu.

Křehký bifteček

Křehkost masa je z chuťového hlediska jedním z velmi důležitých atributů. Za touhle fází stojí procesy uvnitř buňky, Hlavní roli hraje rozklad bílkovin pomocí enzymů. Velmi zjednodušeně řečeno, proteiny se štěpí, což my v konečném důsledku na talíři vnímáme jako křehkost. Obecně platí, že při vyšších teplotách biochemické procesy v mase „jedou“ rychleji, v chladničkách se zpomalují a v teplotách pod bodem mrazu se zastavují. „Z fyzikálního hlediska jde o závislost mezi napětím a deformací a je ovlivněna ošetřením masa post mortem,“ vysvětluje MVDr. Kameník ve skriptech pro Veterinární a farmaceutickou univerzitu Brno.

V případě masa rozhodně neplatí, že čím čerstvější, tím lepší. Zatímco v případě zeleniny či ovoce je čerstvě sklizená pochutina ideální (jen si vzpomeňte na broskve týden měknoucí v košíku na ovoce či pomalu hnědnoucí banány), tak v případě masa je „odležení“ jen ku prospěchu věci. V případě čerstvě poraženého zvířete, v tzv. „teplém mase“ dochází ke spotřebování kyslíku zbylého v krvi. Pro ideální křehkost masa je nutno nechat maso zrát nejméně 14 dnů v chladném prostředí. Méně uzrálé maso se používá spíše do salámů, v nichž převažují jiné parametry než křehkost.

Pověste ho vejš

Dry aging (suché stárnutí) je anglické pojmenování metody zrání masa, které není balené. Proslulá scéna v Rockym, v níž boxuje do zavěšených kusů dobytka, je přesně tímto typem. Má pozitivní vliv na chuť a křehkost a maso by mělo být v ideálním případě odvěšené 28–35 dnů. Pak by mělo mít ideální poměr křehkosti, šťavnatosti a chuti. Pokud odvěšení trvá déle, maso šťavnatost ztrácí. Zmrzlé maso není v ideálním stavu. Nejlepší teplota je –1,5 stupně, maso mrzne až od –2 stupňů. Mimochodem, víte, že během odvěšení se mění i pH masa směrem k vyšší kyselosti?

Vegetariánům, kteří se vyhýbají pojídání „mrtvol“, asi křehkost masa nic neříká. Ale vzkaz milovníkům stejků: čerstvé není totéž, co dobré.

Text: Topi Pigula

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Nenechte si ujít novinky Prima Zoom!

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jídlo maso stejk steak Topi Pigula posmrtná ztuhlost

Návrhy pro vás

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan? Historie
5

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan?

24. listopadu 2022 13:40
Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky Zajímavosti

Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky

24. listopadu 2022 09:32
Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků Zajímavosti
5

Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků

24. listopadu 2022 06:00
Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost Příroda
6

Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost

23. listopadu 2022 18:20
5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině Války
6

5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

23. listopadu 2022 06:00
Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech Historie
5

Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech

22. listopadu 2022 15:00
Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily? Zajímavosti
7

Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily?

13. listopadu 2022 06:00
NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši Vesmír

NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši

14. listopadu 2022 15:29

Populární filmy na Prima Zoom

La Palma: Láva a život

La Palma: Láva a život

Přírodopisný / Dokumentární
Jaderské ostrovy z nebe

Jaderské ostrovy z nebe

Dokumentární / Cestopisný
Výbuch z hlubin

Výbuch z hlubin

Dokumentární / Katastrofický / Přírodopisný
Poslední neandertálec

Poslední neandertálec

Historický / Kulturní a společenský / Vědecký / Dokumentární
Tajemství bažin

Tajemství bažin

Dokumentární / Přírodopisný
Sněžní psi: Aljašská divočina

Sněžní psi: Aljašská divočina

Dokumentární / Cestopisný / Přírodopisný
Eiffelova věž: Příběh legendy

Eiffelova věž: Příběh legendy

Dokumentární / Historický
Iznik: Potopená bazilika

Iznik: Potopená bazilika

Historický / Dokumentární

prima-cnn-news

Evropa musí jít s kůží na trh, burcuje estonský ministr. Mluvil i o slovenských „slzičkách“ Poslední chvíle Jiřího Bartošky. Smrt očekával už v říjnu, konec ho zastihl v jeho pražském bytě Pomsta za záběry brutální šikany na Znojemsku: Muži kopali útočníky, policie varuje před lynčem

prima-zeny

Panáka slivovice si dají v nebi. Přítel popsal poslední setkání Karla Heřmánka a Jiřího Bartošky Starostlivá máma Eva Perkausová řeší potravinové alergie synů. Manžel musí jíst mdlá jídla Ve věku 78 let zemřel herec a prezident KVIFF Jiří Bartoška

prima-zoom

V kolika letech se v Česku umírá? Velitele Pražského povstání i Němců čekal po válce stejný osud, ve věznici vynášeli fekálie Sixtinskou kapli vyzdobil i všestranný Raffael. Byl malířem papežů a stavitelem Říma

prima-fresh

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Inspirace na domácí jedlé dárky pro maminky – sladkosti, sirupy a další pochoutky ke Dni matek

prima-cool

VIDEO: Nový trailer Mafie 4 Nejprodávanější české hry: Které hity ještě může porazit miliardové Kingdom Come 2? První trailer V zajetí démonů 4 přináší maximální hrůzu. Velké finále série je tady

playboy

Co vás čeká v květnovém vydání magazínu Playboy? Bohém Pastrňák, magistr Vejmelka a dědek Červenka! Tato trojka potáhne repre ke zlatu Nahota pod peřinou: Spěte bez pyžama, říká lékař. Tělo, mozek i vztah vám poděkují

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Den matek: Květomluva je originální způsob, jak své mamince poděkovat beze slov Chcete mít dobrá a krásná rajčata? Jedlá soda vám pomůže! Drahá vejce vyvolala zájem o chov slepic: Můžete je mít i v paneláku! Známe pravidla

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.