14. srpna 2024 19:40

Jsou nejbohatší lidé opravdu nejšťastnější? Nový výzkum zkoumal hranici, za níž už peníze nepřinášejí radost

Premisu, že štěstí a peníze nemusí jít vždy ruku v ruce, známe už od dětství. Je to téma, které se často objevuje v různých pohádkách a dalších příbězích, které si lidé vyprávějí mnohdy už po staletí. Obstojí ale tahle stará známá pravda proti vědeckému výzkumu?

Autorem studie, která se tématu věnuje, je Matthew Killingsworth, který je ve Spojených státech považován za 'odborníka na lidské štěstí'.  Bohužel pro všechny idealisty ale jeho závěry, zdá se, nejdou s pohádkami ruku v ruce.

Chudoba přináší deprese

Respektive, nejsou to jen jeho závěry. Že jsou bohatší lidé šťastnější, víme už dávno. Lidé, kteří žijí v chudobě, mají například třikrát větší pravděpodobnost, že budou trpět depresemi nebo úzkostnými stavy. Pokud náhle přijdeme k většímu obnosu, naopak to výrazně přidá našemu krátkodobému štěstí. Jak vědci prokázali, i běžný pravidelný příjem je vlastně naší psychikou přijímán jako takový malý jackpot.

O tom, jestli je lidem s penězi lépe nebo hůře, proto Killingsworth de facto ani nepolemizoval; hlavně se snažil přijít na to, zda vůbec existuje nějaký bod zlomu, kde se množství peněz už s větším štěstím nedá spojit. Bohužel, život očividně není pohádka.

Přečtěte si také: Diamantová planeta? Experiment odhaluje tajemství Merkuru, má skrývat nesmírné bohatství

"Bohatí lidé jsou podstatně a statisticky významně šťastnější než ti, co vydělávají přes 500 tisíc dolarů ročně (cca 11,5 milionů Kč, pozn. aut.),“ píše Killingsworth. „Navíc rozdíl mezi bohatými a středně příjmovými účastníky studie byl téměř třikrát větší než rozdíl mezi středně a nízkopříjmovými účastníky, což je zcela v rozporu s myšlenkou, že lidé se středními příjmy jsou blízko vrcholu křivky štěstí a peněz.“

Kde hledat štěstí?

Rozdíl mezi štěstím nejbohatších a nejchudších účastníků výzkumu byl samozřejmě naprosto propastný, ale vztah mezi štěstím a penězi je podle Killingsworthova výzkumu dalekosáhlejší, než si odborníci mysleli. Jinými slovy, dosud předpokládaná premisa, že jakmile člověk dosáhne středu Maslowovy pyramidy potřeb, jeho štěstí je víceméně na vrcholu, je zřejmě mylná. Jedinou útěchou tak může být, že Killingsworthův výzkum ještě potřebuje recenzní řízení, takže je pro lidi s běžným příjmem stále možné zůstat v deziluzi a věřit pohádkám.

Zdroj: Happiness ScienceScience, The Guardian, PNAS.

Video, které jste mohli minout: Milion v igelitkách: Starší pacientka přišla do nemocnice s hotovostí, své bohatství neodhadla

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský