11. srpna 2024 07:00
Adam Vala

Archeologové našli poklad zakopaný v zemi. Rychle měli jasno o tom, proč si hrnec plný zlata nikdo nevyzvedl

Tipnete si, z jakého období pochází, nebo proč jej vlastně někdo zakopával do země?

Archeologové z Michiganské univerzity objevili ve starověkém řeckém městě Notion, které se však nachází na území dnešního západního Turecka, příslovečný hrnec zlaťáků. Tým na něj narazil během vykopávek na nádvoří domu ze 3. století př. n. l., samotný zlatý poklad je ale ještě starší. „Mince byly pohřbeny v rohu starší budovy,“ řekl pro New York Times archeolog Christopher Ratté. Potvrdil také, že ve skutečnosti jeho tým na místě žádný hrnec zlata nehledal, když už se tak ale stalo, má samozřejmě velkou radost.

Žold jako zlatý poklad

Jak už bylo uvedeno výše, poklad je patrně starší než onen dům a má pocházet až z 5. století př. n. l. Na každé z mincí je vyobrazen lučištník a archeologové nyní pátrají po odlišnostech, které by jim pomohly nález chronologicky seřadit. Mince jsou jinak známé jako dariky – jde o perskou měnu, která byla s největší pravděpodobností ražena ve městě ležícím necelých sto kilometrů od Notionu. Podle archeologů měla každá mince hodnotu přibližně jednoho měsíčního vojenského žoldu, a právě k těmto platbám měla být využívána.

Čtěte také: Nově nalezený poklad ukrýval pohádkové bohatství. Fotky ukazují spoustu ryzího zlata

Pokud byste se ptali na původ pokladu a důvody, proč hrnec zlaťáků někdo zakopal do země, pak by to mohlo mít souvislost s častými konflikty, které se u Notionu v letech 430-427 př. n. l. odehrávaly. O moc se tu střídaly řecké a perské síly, takže je možné, že chtěli perští vojáci či žoldáci pravděpodobně před útokem athénského generála, který chtěl město dobýt zpět, ukrýt své jmění – a může to být i důvod, proč si pro zlato poté už nikdo nepřišel.

„Objev tak cenného nálezu při kontrolovaném archeologickém výzkumu je velmi vzácný. Nikdo nikdy nepohřbívá hromadu mincí, zejména pak mincí z drahého kovu, aniž by měl v úmyslu je později vyzvednout,“ vysvětlil Ratté v prohlášení univerzity a doplnil, že jediným vysvětlením tak může být smrt těch, kdo zlato v zemi ukryli. Skutečnost ale mohla být podle historiků i o poznání méně vzrušující, až nudná, když si mohl do země své úspory zakopat někdo ze žoldnéřů prostě proto, aby o ně nepřišel. S přihlédnutím k jeho povolání se už ale ani on nemusel nikdy vrátit.

Zdroj: New York Times, Michigan UniversityKelsey Museum of Archaeology

Video, které jste mohli minout: Pětiletý Matyáš našel s detektorem opravdový poklad. Otci kvůli tomu hrozí potíže s úřady

Adam Vala