7. března 2024 07:05

Nově nalezený poklad ukrýval pohádkové bohatství. Fotky ukazují spoustu ryzího zlata

Pohřebiště v archeologickém nalezišti El Caño skrývá hned několik různých hrobek. Žádná ale dosud neobsahovala takové cennosti.

Pohřební místo staré 1300 let jednoznačně patřilo vysoce postavenému muži. S největší pravděpodobností byl náčelníkem jednoho z domorodých kmenů, které v předkolumbovských dobách žily v panamské provincii Coclé. Jeho poddaní ho pohřbili tak, jak bylo zvykem, tváří dolů přímo na tělo ženy.

Vědci ještě nestihli celé nové naleziště rozkrýt, a tak nevědí přesně, kolik lidí s ním bylo pohřbeno. Už ale stačili zaznamenat obrovský poklad, který s ním v hrobě odpočíval.

Bohatství nevyčíslitelné hodnoty

Kromě velkého množství keramických artefaktů ležely přímo vedle ostatků náčelníka předměty z ryzího zlata obrovské hodnoty, a to nejen historické, ale hlavně finanční. Mnoho z těchto zlatých věcí bylo součástí bohatého úboru, v němž byli mrtví pohřbíváni. Našly se mimo jiné zlaté hrudní pláty, pásy, korálky, náušnice ve tvaru muže a ženy či krokodýla, kulaté zlaté destičky… a dokonce i náušnice s pozlacenými velrybími zuby.

Panamskému nalezišti El Caño se někdy říká i archeologický park, protože je na památky z takzvané předhispánské či předkolumbovské doby velice bohaté. Vědci už tam objevili ledacos, od kamenných monolitů přes dřevěné obřadní struktury až po několik pohřebních míst.

Přečtěte si také: Obrovský úspěch českých archeologů. Objevili město jedné z nejstarších civilizací na světě

Ta obsahovala většinou od osmi do dvaatřiceti těl, od příslušníků tehdejší elity až po služebnictvo, které jim mělo být v posmrtném životě k ruce. Nový nález ale všechno zmíněné jednoznačně předčil.

Zdroj: Panamské ministerstvo kultury, HeritageDaily, Newsweek

Mohli jste minout: Poklad nedozírné ceny vypátrali v Říčanech. Hrnec ve sklepě ukrýval mince z dob Karla IV.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom