11. listopadu 2024 16:45

Problémy s kebabem: Kontrola oblíbených fastfoodů odhalila velmi nepříjemné skutečnosti

Fastfoody s döner kebaby jsou nesmírně oblíbené po celé Evropě. Úspěch mají obzvlášť díky tomu, že jsou prodejny mnohdy otevřené do pozdních nočních hodin a cílí na ovíněné zákazníky, kteří vůni teplého jídla nemohou a ani nechtějí odolat. Jak ale ukázala nedávná analýza, mnohdy v těchto případech vůbec nevíme, co jíme.

Fastfoody, kde se na rožni otáčí plátky masa a obsluha ty nejopečenější ještě za horka odřezává elektrickým nožem přímo do pita chleba, se těší velké oblibě nejen u nás, ale po celé Evropě. Tomuto systému se říká döner kebab, doslova otáčející se kebab. Po přečtení tohoto článku nicméně možná příště zaváháte, až budete v noci po pár pivech míjet otevřenou, voňavou prodejnu kebabu.

Levnější druhy masa, obrovské množství tuku a soli

Do prodejny se maso, které končí v našich kebabech, většinou od výrobců dostává už připravené na rožnící tyči a zmrazené. A jak nedávný výzkum odhalil, druh masa výrobci často vůbec neuvádějí v souladu se skutečností.

Mohli jste minout: 12 nejbizarnějších jídel světa! Měli byste odvahu je ochutnat?

Výzkum provedli vědci z Univerzity přírodních a životních věd ve Wrocławi v roce 2022. Genetickou analýzou 35 vzorků masa ve fastfoodech typu döner kebab v Polsku a Německu zjistili, že maso uvedené na etiketě obsahuje pouhopouhých 28 % z nich. Na 60 % kebabů obsahovalo maso jiného druhu. Dražší maso, třeba jehněčí, v takových případech výrobci nahrazovali třeba kuřecím nebo hovězím, které jsou o dost levnější; zákazník ale těžko pozná rozdíl.

Některé kebaby měly jen příměsi levnějších ingrediencí, některé maso deklarované na etiketě dokonce neobsahovaly vůbec. Našly se také kebaby, které skrytě obsahovaly maso vepřové, a tedy jsou problematické pro lidi, kteří vepřové z náboženských nebo kulturních důvodů odmítají.

Vědecká zjištění jsou dalším skandálem, který si kebabová bistra připsala. Velký výzkum kebabů v Británii v roce 2009 odhalil, že jiné než na etiketě uvedené maso obsahovalo 40 % z 500 testovaných kebabů po celém Spojeném království. Tato studie také mimochodem prokázala naprosto brutální nutriční hodnoty mnoha testovaných kebabů, které se v jistých případech šplhaly až k 1990 kaloriím na jedno jídlo. To je pro některé lidi téměř celý doporučený denní příjem. A to ani nemluvíme o obrovském množství soli a tuku, které tyto kebaby obsahovaly.

Odborníci nicméně dodávají, že na kebabu jako takovém není vůbec nic špatného. Jen je potřeba si vybírat, kde si ho koupit. Autentické kebabové restaurace, zvláště ty, které kladou důraz na kvalitní suroviny, nabízejí vynikající jídla, kterým není jediný důvod se vyhýbat.

Zdroj: Food Unwrapped, Public Sector Catering, MDPI,  ACMSF.food.co.uk

Video, které jste mohli minout: Záhada krvavého deště má dvě možná vysvětlení. Jedno zahrnuje mimozemské těleso.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora