3. května 2023 10:39

Zkázu Titanicu mohl způsobit jednoduchý optický klam. Podívejte se na vysvětlení smrtící iluze

Tajemství v ledu II (8) – Zkázonosná superrefrakce

Fata morgána je obvykle spojována s pouštním prostředím, není ale výjimečné spatřit ji na moři. Podle vědců mohla hrát roli ve zkáze Titanicu.

Zkáza lodi Titanic, k níž došlo 15. dubna 1912, je notoricky známou tragédií, která se stala námětem nejen spousty více či méně úspěšných filmů, knih či studií, ale i předmětem výzkumů, konspiračních teorií a možných hypotéz ohledně okolností, které ke katastrofě vedly. Jedna z nejčastěji pokládaných otázek se týká ledovce, jemuž se loď nedokázala vyhnout. Vědci ohledně této záležitosti nabízejí několik možných vysvětlení, přičemž jedno z nich uslyšíte v pořadu Tajemství v ledu na Prima Zoom.

Smrtící optický klam

Onu osudnou noc, kdy se nepotopitelná loď navždy ponořila do studených hlubin, zaznamenal námořník Frederick Fleet zvláštní jas a dost pozoruhodný úkaz – nad horizontem se vznášel podivný masiv s šedým vrcholem. Zhruba deset minut poté se ukázalo, že masiv je ve skutečnosti ledovec, který se nevznáší nad horizontem, ale pluje přímo před lodí. Podivný optický klam má své opodstatnění, vědci mluví o zvláštním typu efektu fata morgána.

Čtěte také: Nejbizarnější případ přeživšího Titanicu: Odmítl místo ve člunu, zachránil se díky alkoholu

Na místě, kde se Titanic potopil, působí teplý Golfský proud. Kvůli přítomným ledovcům ale na místě mrzlo do výšky až 50 metrů, přičemž teplý vzduch Golfského proudu se pohyboval nad touto výškou. Studený vzduch je hustší, světlo se s jeho pomocí lomí dříve, než k nám dorazí, což má za následek, že jinak vnímáme vzdálenost objektu v dálce. Teplotní podmínky na místě, kudy plul Titanic, tak vytvořily ideální situaci pro fata morgánu. Optický klam si tak nejspíš vyžádal přes 1 500 životů.

Zdroj: Fox Weather

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom