19. března 2024 14:40

Tajemné kameny prý slouží jako portály do jiných světů. Mají zajišťovat kontakt s bohy a souviset se stvořením člověka

Vetřelci dávnověku S14 (7) – Kámen Benben

Starověká mystika je plná rozličných artefaktů s nemalým počtem pozoruhodných připisovaných vlastností. Mezi tyto objekty patří kameny zvané pyramidion nebo také benben, které měly nejen architektonickou funkci, ale také určitý mystický význam.

Kameny benben jsou pyramidové útvary, které byly umisťovány na vrcholy pyramid nebo obelisků. Často je zdobilo potažení zlatem nebo elektrem, přirozeně se vyskytující slitinou zlata, stříbra a stopových prvků dalších kovů. V muzeu v Káhiře aktuálně najdeme exemplář původně pocházející z pyramidy Amenemheta III., faraona 12. dynastie. Nejstarší kousek ovšem pochází z počátku 4. dynastie, z Červené pyramidy krále Snofrua v Dahšúru.

Čtěte také: CNN: I ateisté se setkali s Ježíšem. Vědci zjistili, co stojí za prožitky blízké smrti

Hovory s bohy

Benbeny se často ocitaly na vrcholcích chrámů Slunce, nebo obecně na místech, které měly duchovní význam. Jonathan Young, kurátor Joseph Campbell Archives, považuje pyramidiony za prostředek, jehož pomocí lidé komunikovali se svými bohy. „Obelisk se tyčil k nebi, takže je to předmět uctívání a benben byl objektem setkání,“ říká Young v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM. „Je to portál do jiných světů, kde se lidská energie zvedla a navázala kontakt s bohy.“

Zplození světa

Výraz benben navíc v egyptské mytologii označoval kopeček, jenž se zvedl z prvotních vod. Různé podoby mýtů z Heliopolisu jej spojují s příchodem boha Atuma, stvořitele vesmíru. Prvotní pahorek jménem Benben se vynořil z temných vod praoceánu Nun. Na jeho vrcholu stál Atum. V jiných verzích mýtu Atum přiletěl z nicoty a na pahorku přistál, neboť to bylo jediné suché místo. Rozhlédl se po okolním chaosu a zatoužil po společnosti, proto stvořil první dvě bytosti, Šu a Tefnut (vzduch a vláha).

Ty vznikly, když se Atum miloval s vlastním stínem, podle některých více prozaických verzí z jeho masturbace. Šu a Tefnut se rozprchli do světa, načež si Atum vyňal oči a poslal je, aby po jeho dětech pátraly. Bytosti se k Atumovi nakonec vrátily i s jeho očima, ten z nich otřel slzy, které dopadly na Benben. Spojení půdy Benbenu a božských slz dalo vzniknout prvním lidem.

Zdroje: Geological Society/Ancient Origins

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom