20. června 2023 06:00
Adam Vala

Mimozemšťané se mohou skrývat ve středu Mléčné dráhy. Vědci zkoumají tajemné signály

Pokud si kontakt s mimozemšťany představujete jako ve filmu, tedy že na Zemi připlují vesmírné koráby a lidé do nich vstoupí, aby se o návštěvnících z kosmu dozvěděli něco víc, pak je váš pohled až příliš romantický.

Navázání kontaktu s inteligentními rasami z vesmíru pravděpodobně proběhne na velkou vzdálenost a jen na ryze elementární úrovni. Možná i bez jakékoliv naděje, že bychom se k sobě vzájemně přiblížili. Vědci to ale nevzdávají a podle nové studie, zveřejněné v odborném časopisu The Astronomical Journal, se soustředí na střed naší galaxie.

Další čtení: Do 20 let si budeme povídat s mimozemšťany. Netvrdí to blázni, ale NASA!

Obrátili k němu teleskop Green Bank v Západní Virginii a rozhodli se naslouchat úzkofrekvenčním pulsům z kosmu. Taková „vysílání“ lidstvo dobře zná, emitují je hvězdy, které ostatně nazýváme pulsary, stále tu je však možnost, že stejné pulsy může někdo používat pro komunikaci. Předností je fakt, že je lze snadno zachytit na pozadí rádiového šumu a díky tomu jde o velmi účinný způsob, jak se dorozumívat na obrovskou vzdálenost. Výzkumníci z Cornellovy univerzity pod vedením postgraduálního studenta Akshaye Sureshe proto vyvinuli software Breakthrough Listen, který je schopný pulsy analyzovat a hledat opakující se vzorce.

Hledání mimozemské komunikace

Vědci se zaměřili na střed Mléčné dráhy, protože je hustě osídlen hvězdami a potenciálně i obyvatelnými exoplanatemi. Co víc, pokud by se inteligentní mimozemšťané nacházeli právě na tomto místě, zřejmě by sami „chtěli“ z prominentního místa vysílat do všech stran a v širokém spektru. Jednotný, opakující se signál, by pak byl podle týmu výzkumníků ideálním způsobem, jak se nechat odhalit, protože takové kombinace jsou v přirozené formě velmi nepravděpodobné. Softwarová metoda týmu z Cornellovy univerzity je schopná analyzovat přibližně 1,5 milionů vzorků dat z teleskopů za pouhých 30 minut, čímž by bylo možné v relativně krátkém čase roztřídit vysílání a najít ony popisované vzorce.

Uvidíme tedy, zda systém dokáže najít pomyslnou jehlu ve vesmírné kupce sena a konečně potvrdit, že v nekonečném prostoru kolem nás nejsme sami. Metoda Akshaye Sureshe by to mohla díky vysoké efektivitě dokázat, a poskytnout tak první lákavé důkazy o vyspělých mimozemských formách života.

Zdroj: Space, The Astronomical Journal

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom