18. listopadu 2023 06:00

Zemi tajemně tluče srdce. Každý úder znamená globální zkázu a vědci mají důkazy

Každý metaforický úder zemského srdce se projevuje tak katastroficky, jak je to jen možné.

Grafy nejzásadnějších geologických událostí za posledních cca 250 milionů let hovoří naprosto jasně. Každých cca 27–30 milionů let ukazují viditelný výkyv, který si můžeme představit jako pomyslné peklo na zemi.

Tektonické desky se přeorganizují, vulkanická aktivita je obrovská, roste hladina moří a masově vymírají jak suchozemské, tak vodní organismy. Jediná dobrá zpráva je, že nás od dalšího pozemského pulsu momentálně dělí zhruba 20 milionů let.

Shluk událostí svázaný kauzalitou

Geologové měli do nedávna za to, že geologické události žádný vzorec nesledují a dějí se zcela náhodně. Nicméně když v roce 2020 tým výzkumníků vyzbrojený nejmodernějšími metodami zkusil datovat 89 nejzásadnějších geologických událostí posledních 260 milionů let, ukázalo se, že to není pravda.

Přečtěte si také: Island evakuoval tisíce lidí, zavřel i největší turistickou atrakci. Obává se erupce sopky

Každých cca 27 milionů let se těchto událostí pravidelně shluklo víc než 8 a jejich síla nebo závažnost daleko předčily ty, které se udály v mezidobí.

Mnozí geologové, jako například Alan Collins z australské univerzity v Adelaide, tvrdí, že většina těchto zásadních geologických událostí je svázaná kauzalitou – jedna událost spustí sérii dalších. V případě divokého pohybu tektonických desek například dochází ke zvýšení vulkanické činnosti, která mimo jiné vede ke kyselým dešťům. Ty zabíjejí lesy, rostliny i ryby. Nedostatek potravy a omezený habitat pak způsobí hromadné vymírání druhů.

Důvod neznámý

Proč se tohle vůbec děje? Co způsobuje tento 27milionový, katastrofický tep pomyslného zemského srdce? Někteří odborníci mají za to, že by na vině mohly být srážky s kometami. Každých 26 milionů let totiž sluneční soustava cestuje skrz hustší část Mléčné dráhy, což by podle nich mohlo teoreticky způsobit různé gravitační výkyvy schopné naším směrem „přilákat“ komety z hypotetického útvaru známého jako Oortův oblak.

Mohlo by vás zajímat: Druhá Země ve Sluneční soustavě? Vytoužený objev by znamenal naprostou katastrofu

Jiní dokonce zmiňují i vliv takzvané Deváté planety, o které ani netušíme, zda vůbec existuje. Výzkumný tým ve své studii ale nabídl vysvětlení, která nejsou kdovíjak divoká.

„Tyto cyklické pulsy tektonických a klimatických změn mohou být výsledkem geofyzikálních procesů spojených s dynamikou deskové tektoniky a plášťových chocholů. Anebo by jejich tempo mohly určovat astronomické cykly spojené s pohybem Země ve sluneční soustavě a naší galaxii,“ uvedl výzkumný tým v odborném magazínu Geoscience Frontiers, kde odborníci svoje závěry v roce 2021 publikovali.

Zdroj: Geoscience Frontiers, NYU.edu, Tandfonline.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom