14. srpna 2024 12:27

Unikátní video Perseid: Noční oblohu křižují desítky zářivých meteorů za hodinu

Perseidy na Manětínsku

Srpnové noci každoročně patří meteorickému roji Perseid. V roce 2024 navíc jejich pozorování přeje nejen počasí, ale i Měsíc, který je kolem první čtvrti a brzy zapadá.

Perseidy jsou vidět od 17. července a jejich frekvence pomalu stoupá. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno je možné mimo města na bezměsíčné obloze pozorovat až 80 meteorů za hodinu. Vrchol meteorického roje připadá na 12. srpna, vidět jsou ale přinejmenším dalších 12 dnů poté.

Přečtěte si také: Perseidy jsou zpátky. Meteorický roj bude nejlépe vidět právě teď

Noční oblast nad Manětínem

Podle odborníků se za Perseidami vyplatí vycestovat co nejdál od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění. „Na pozorování roje Perseid si vyhledejte místo alespoň desítky kilometrů daleko od velkých měst s co nejlepším výhledem do všech stran. Nejvíce meteorů je totiž vidět na obloze nerušené světelným znečištěním z měst a obcí,“ říká Petr Suchan z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Mezi takové oblasti patří i Manětínsko na západě Čech, kde vzniklo unikátní video Perseid z úvodu našeho článku. „Vybrali jsme si místo kousek od Lažan na malém kopci s vysílačem, kde jsme měli kruhový výhled na celý horizont,“ popsal svůj hon na meteory autor videa Václav Toman. Podle něj sice o půlnoci z neděle 11. na pondělí 12. srpna oblohu na chvíli zakryl mrak, přesto se podařilo za 4-5 hodin při sekvenčním snímání pořídit na 700 snímků, z nichž vytvořil video.

Panenka Skákavá

Volba místa nebyla náhodná. Manětínská oblast tmavé oblohy, což je společný projekt několika obcí, astronomických institucí a místních spolků, zaměřený na ochranu nočního prostředí a hvězdné oblohy před světelným znečištěním v širším regionu Manětínska, nabízí takových lokalit hned několik. Kdo by si pak kromě pozorování noční oblohy chtěl výlet do jen řídce osídleného regionu, který masovou turistikou rozhodně netrpí, obohatit, má z čeho vybírat.

Mohlo by vás také zajímat: Tepelná kupole svírá Evropu. Jak meteorologický jev funguje a jak ovlivňuje počasí v Česku?

Jeden tip za všechny: Jen 3,25 km vzdušnou čarou od vrchu, na kterém vzniklo video Perseid, najdete zaniklou německou obec Skoky s poutním kostelem Navštívení Panny Marie. Kdysi sem každoročně putovalo na 40 000 věřících žádajících od obrazu bohorodičky přímluvu a uzdravení. Právě odsud pochází zlidovělé rčení „Panenko Skákavá“ vyjadřující údiv a věřte, že až se před vámi z ničeho nic vynoří věže monumentálního kostela, ovládne vás právě tento pocit.

Zdroj: Manětínská oblast tmavé oblohy, Fyzikální ústav v Opavě

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský