30. ledna 2024 15:15

Lovci meteoritů našli úlomky tajemného asteroidu. Mají velmi vzácné složení

Těleso o průměru jednoho metru a váze kolem 100 kg vstoupilo do atmosféry nad Německem v neděli 21. ledna 2024. Jasně zářící bolid byl vidět až z Česka, jeho úlomky dopadly v podobě meteoritů na zem.

Už samotný vstup tělesa pojmenovaného 2024 BXI do atmosféry vyvolal nadšení. Podařilo se ho totiž zachytit několik hodin před tím a poměrně přesně předpovědět místo a čas jeho dopadu. O další překvapení se postaraly jeho dosud objevené úlomky.

Přečtěte si také: Oblohu nad Českem rozzářil meteor jasnější než měsíc. Úlomky mohly dopadnout na zem

Podle brněnského popularizátora astronomie a astrofotografa Pavla Gabzdyla jde o zástupce meteoritů, které se nazývají achondrity. Ty jsou tvořené magmatickou horninou původně tvořící kůru asteroidů, jež se rozpadly po vzájemné srážce, a které tvoří jen asi 3 % meteoritů nalezených na Zemi. „Podle předběžných odhadů by se dokonce mohlo jednat o takzvané aubrity,“ napsal na svém účtu na síti X Pavel Gabzdyla s odkazem na ještě mnohem vzácnější podskupinu meteoritů.

Unikátní vstup do atmosféry

Maďarský astronom Krisztián Sárneczky, který se specializuje na vyhledávání asteroidů, objekt zpozoroval tři hodiny předtím, než prošel atmosférou. Sárneczky pracuje na Konkolyho observatoři v Budapešti a v minulosti už objevil stovky asteroidů. O nálezu informoval kolegy, přičemž 12 observatoří jeho nález potvrdilo a společně informaci zveřejnili na sociálních sítích. „Pozor: Západně od Berlína poblíž Nennhausenu se v 1:32 SEČ rozpadne malý asteroid na neškodnou ohnivou kouli. Pokud bude jasno, pozorovatelé ji uvidí,“ uvedla na síti X asi 20 minut před dopadem americká NASA.

Mohlo by vás také zajímat: Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl v těsné blízkosti naší planety

Profesionální i amatérští astronomové na mnoha místech střední Evropy mohli asteroid pozorovat ve chvíli, kdy vstupoval do atmosféry nad Německem, kde shořel, a vytvořil přitom charakteristickou světelnou stopu. Viditelný byl i z Prahy nebo severních Čech. Útvar pojmenovaný 2024 BXI byl teprve osmým, který se podařilo zaznamenat před dopadem na Zem.

„Přesně 32 minut a 38 sekund po půlnoci světového času vstoupil do zemské atmosféry po velmi strmé dráze skloněné 75,4 stupňů k zemskému povrchu malý asteroid o hmotnosti řádově 100 kg. Světelná dráha bolidu se vyznačovala velkými změnami jasnosti s několika výraznými zjasněními,“ kdy byl bolid jasnější než Měsíc v úplňku, uvedl Astronomický ústav AV ČR.

Takhle pád bolidu zachytily kamery v Lipsku:

Čím menší asteroid je, tím blíže musí být k Zemi, než ho vědci mohou zaznamenat. Některé asteroidy, které jsou blízko k Zemi, nejsou vidět kvůli záři slunce. Podle Evropské kosmické agentury (ESA) nebylo dosud objeveno 99 procent blízkozemních asteroidů menších než 30 metrů.

Zdroj: ČTK, Live Science, Astronomický ústav AV ČR, Jet Propulsion Laboratory

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom