21. srpna 2023 10:40

Ruské dobývání Měsíce skončilo špatně. Přistání nové sondy nikdo neoslavoval

Velký návrat Ruska na Měsíc se nekoná. Sonda Luna-25, která měla měkce přistát na jižním pólu naší oběžnice, podle ruského prohlášení „přestala existovat v důsledku srážky s povrchem Měsíce“.

Jde o dvojitou potupu – ruský vesmírný program, který ještě v dobách Sovětského svazu platil za průkopníka průzkumu Měsíce, teď doplácí na nedostatek financí v důsledku invaze na Ukrajinu. Ruská kosmická agentura Roskosmos navíc definitivně prohrála závod s Indií o to, kdo na dosud neprobádaném pólu přistane jako první. Stejný úkol má totiž také indická sonda Čandrájan-3, která k Měsíci odstartovala červenci 2023.

Přečtěte si také: Rusko poprvé ukázalo novou vesmírnou stanici, bude schopná plnit i vojenské úkoly. Kdy vyrazí do akce?

Pokud se Indům podaří se svou sondou přistát, stane se Indie teprve čtvrtou zemí, která na povrch Měsíce dopravila své výzkumné zařízení. Průzkum jižního pólu, jehož část se nachází v trvalém stínu, přitom slibuje objev vody a vzácných materiálů.

Roskosmos s 800 kg vážícím přistávacím modulem Luny-25 ztratil spojení krátce po poledni v sobotu 19. srpna poté, co proběhla poslední korekce dráhy před přistáním. Sonda, která startovala 11. srpna z dálněvýchodního kosmodromu Vostočnyj, se podle všeho roztříštila o povrch Měsíce.

Úspěchy z dob SSSR jsou pryč

Program Luna začal už v éře Sovětského svazu a přinesl mimo jiné i vůbec první měkké přistání pozemské sondy na povrchu Měsíce. V únoru 1966 ho uskutečnila sonda Luna-9, která během několika relací z Oceánu bouří odeslala na Zemi množství poměrně kvalitních snímků svého okolí a mimo jiné prokázala, že povrch Měsíce je pevný a je na něm možné přistát. V té době totiž panovaly u části odborníků obavy, že ho pokrývají mocné prachové vrstvy, které budoucí astronauty pohltí.

Mohlo by vás také zajímat: Putinův exšéf Roskosmosu šokuje: Mimozemšťané jsou skuteční, studují nás jako bakterie

Naposledy ruské zařízení přistálo na Měsíci v roce 1976. Jednalo se o sondu Luna-24, která na povrchu odebrala vzorky hornin a vrátila se s nimi na Zemi. Až do roku 2013, kdy na Měsíc dosedla čínská sonda Čchang-e 3, šlo o poslední člověkem vyrobené zařízení, které dosedlo na povrch Měsíce.

Zdroj: BBC, The Verge

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom