3. července 2024 16:15
Adam Vala

Obrovská exploze vesmírné rakety byla zachycena na video. Start proběhl omylem

Statický test se změnil v test kinetický. Jak se může stát, že raketa odletí z rampy sama?

Zní to možná trochu neuvěřitelně, ale skutečně se to stalo. Čínská vesmírná společnost Beijing Tianbing nechala odstartovat kosmickou raketu, aniž by to však měla v plánu. S přihlédnutím k tomu, jak pečlivě jsou všechny postupy kontrolovány a kolik jednotlivých lidí je má na starost, se to zdá jako trestuhodné opomenutí, přesto se i taková chyba může stát a zmíněná společnost za ni zaplatí. Patrně jste si už totiž dokázali domyslet, že raketa, která nekontrolovatelně vyrazila do vesmíru, neměla šanci na úspěch a explodovala.

Čtěte také: Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Zdivočelá raketa

Co se ale přesně stalo? Zaměstnanci Beijing Tianbing prováděli původně statický test rakety Tianlong-3, konkrétně zážeh prvního stupně, při kterém chtěli otestovat tah raketového motoru. Raketa byla podle standardních procedur zažehnuta, dosáhla tahu 820 tun, jenže před tím, než měl být motor odstaven, selhala konstrukce rampy, k níž byla raketa připevněna.

„V důsledku strukturální poruchy na spojení mezi tělesem rakety a zkušební plošinou se raketa prvního stupně oddělila od startovací rampy,“ uvedla konkrétně společnost ve svém prohlášení. Co se dělo pak, zachytili amatérští fotografové, kteří testu přihlíželi.

Podle vyjádření Beijing Tianbing se palubní počítač krátce po nečekaném startu odpojil, raketa ještě několik sekund pokračovala ve vertikálním letu, ale následně se začala naklánět a poté spadla do hor nedaleko střediska, ve kterém probíhal test. Díky tomu nedošlo k žádnému ohrožení obyvatel nedalekého města Kung-i ani zaměstnanců společnosti. Ačkoliv tedy nešlo o úspěšný test, Beijing Tianbing věří, že se podaří raketu Tianlong-3 uvést do provozu, zejména proto, že má být použitelná opakovaně a snížit tak náklady na cesty do kosmu.

Zdroj: Beijing Tianbing, X - Andrew Jones

Video, které jste mohli minout: Čínskou vesnici vyděsil žlutý kouř a trosky padající z nebe. Zřejmě šlo o vesmírnou raketu

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom