23. února 2024 01:15
Martin Kolář

Američané se vrátili na Měsíc, neobešlo se to však bez potíží

Odysseus po přistání na Měsíci začal vysílat

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines je na povrchu Měsíce, zhruba dvě hodiny po dosednutí začal vysílat data.

Řídící středisko čeká na potvrzení stavu modulu, už teď je však podle společnosti jisté, že se Spojené státy po více než půl století vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na povrch Měsíce.

"Vyhodnocujeme, jak můžeme signál vylepšit. (...) Ale bez pochyby můžeme potvrdit, že je naše vybavení na Měsíci," uvedl šéf mise IM-1 Tim Crain. "Odysseus má nový domov," dodal v živém vysílání z řídícího střediska v Houstonu.

Šestinohý robotický přistávací modul dosáhl podle Intuitive Machines povrchu v 0:23 SEČ, přičemž první, ač slabé, spojení se podařilo navázat zhruba po deseti minutách, během kterých v řídícím středisku vládlo napjaté ticho, přerušované jen občasnými pokyny či aktualizacemi.

Svá kosmická plavidla na Měsíc dostaly kromě Spojených států zatím pouze čtyři země - Sovětský svaz, Čína, Indie a v lednu 2024 i Japonsko. Všechny soukromé pokusy o hladké přistání na měsíčním povrchu dosud selhaly.

Protože Měsíc nemá atmosféru v pozemském slova smyslu, není možné při přistání na jeho povrchu použít padák jako třeba na Marsu, ani využít vztlaku jako v případě raketoplánů na Zemi. Dvoutunový modul se tak při klesání z oběžné dráhy ve výšce 100 kilometrů nad povrchem Měsíce a postupném snižování rychlosti z 1800 m/s na nulu musel spoléhat na svůj hlavní motor.

Ten je umístěn na spodku 4 metry vysokého modulu připomínajícího přerostlou šestibokou telefonní budku stojící na šesti nohách. Motor dokáže vyvinout tah 3100 N, přičemž spaluje kapalný metan okysličovaný rovněž zkapalněným kyslíkem.

Čtěte také: Jaderné zbraně ve vesmíru? Jsme proti a takový projekt neexistuje, vzkázalo Rusko Americe

Spojené státy jsou jediné, které na Měsíc vyslaly člověka. Naposledy přirozené zemské družice dosáhly v roce 1972, kdy se po povrchu prošli astronauti NASA v rámci mise Apollo 17.

Zdroj: ČTK, CNN

Mohli jste minout: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom