21. února 2024 07:05

Malá planetka může narazit do Země silou 1 200 megatun. Víme, kdy přesně k tomu má dojít

Obnažený vesmír S4 (5) – Nebezpečná planetka Bennu

Každých šest let se planeta Země přibližuje zkáze. Planetku Bennu může zemská gravitace kdykoli přitáhnout na kolizní kurz.

Nebyla by to hezká událost, planetka známá jako 101955 Bennu má několik vrstev a zhutnělou vnitřní část a povrch Země může zasáhnout silou 1 200 megatun TNT. Aby vědci zjistili, jak velkou hrozbu Bennu představuje, vyslali k planetce roku 2016 sondu OSIRIS-REx. Sonda dorazila k planetce v prosinci 2018 a nalezla na ní hydroxylové skupiny, což znamená přítomnost vody. Z toho vědci usuzují, že Bennu byla součástí větší planety, protože na tak malém povrchu by se voda neudržela.

Čtěte také: Převratná teorie o vyhynutí dinosaurů. Smrtící úder zasadil praještěrům dosud opomíjený faktor

Zkáza skrze klíčovou dírku

Nicméně vrásky odborníkům nepůsobí voda na povrchu planetky, ale trajektorie, kterou se Bennu pohybuje. Těleso totiž pravidelně míjí planetu Zemi a každých 6 let je blíže. Při každém přiblížení se vyskytne určité riziko, že Bennu proletí tzv. gravitační klíčovou dírkou, koridorem, jenž Bennu přitáhne na kolizní kurz se Zemí.

„Může to být za rok nebo za milion let, ale přibližně každých 100 000 let planetka jako Bennu narazí do planety jako Země,“ spekuluje astronom Phil Plait v pořadu Obnažený vesmír na Prima ZOOM. Podle odhadů astronomů by Bennu mohla projít gravitační klíčovou dírkou v roce 2135, což by znamenalo, že o 50 let později, tedy zhruba v roce 2185, planetka narazí do Země.

Zdroje: NASA/Asteroid Mission

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom