7. října 2023 06:00
Adam Vala

Převrat ve zkoumání vzniku vesmíru. Vědci poprvé odhalili video s mapou kosmické pavučiny

V mezigalaktickém prostoru se vyskytují dlouhá vlákna vodíku, která jsou klíčem k odhalení, jak vznikl vesmír.

Přestože se mezi objekty ve vesmíru rozprostírají obrovské vzdálenosti, nejedná se o izolované ostrůvky v moři temnoty. Dostupné modely vesmíru naznačují, že existuje rozsáhlá síť temné hmoty, jejíž vlákna zmíněné vzdálenosti vyplňují a spojují galaxie či hvězdokupy. Podél těchto vláken, která se pod vlivem gravitace spojila v raných fázích vesmíru, se shromažďuje a proudí vodík z řídkého mezigalaktického prostoru, který současně slouží jako materiál pro tvorbu nových hvězd. Dosud však lidstvo tuto síť pozorovalo jen v okolí nejjasnějších objektů, jako jsou například kvazary, to se však díky novému objevu mění.

Mohlo by vás zajímat: Vesmír podle nových poznatků zanikl hned po svém vzniku. Kde se stala chyba?

Kosmická pavučina

Tým astrofyzika Christophera Martina z Caltechu zkonstruoval speciální přístroj pro sledování velmi slabé emise Lyman alfa. Jinak řečeno, Martin hledal spektrální otisk vodíku, který pohlcuje a znovu vyzařuje světlo. Přístroj Keck Cosmic Web Imager se nachází v observatoři W. M. Kecka na ostrově Maunakea na Havaji a posloužil k tomu, aby mohli vědci od sebe odečítat světlo různých vlnových délek nebo přímo porovnávat spektrální otisky. Díky tomu lze při odečtu různých snímků vytvořit mapu struktury, v níž se vodík (a také temná hmota) nachází.

Martin se svým týmem samozřejmě dlouhou dobu testoval, zda bude přístroj i celý koncept fungovat. Už v roce 2019 ale měl tým vědců připraveny výsledky podrobných simulací, které naznačovaly možnost reálného použití při hledání kosmické pavučiny. Nyní už existuje trojrozměrná mapa popisovaných emisí světla, které k nám putovalo dlouhých 10–12 miliard let. Jde o období, kdy se celý vesmír nacházel v počáteční fázi svého formování po velkém třesku před přibližně 13,8 miliardami let. Díky tomu proto mají vědci šanci zjistit, jak se hmota ve vesmíru spojovala a ověřit, zda současné teorie či studie o vzniku vesmíru skutečně platí.

Zdroj: Science Alert, Nature Astronomy

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom